Kan du få uren hud som følge av stress?

Kviser ser alltid ut til å komme under eksamensperioder eller rett før den viktige presentasjonen på jobben. Men mistanken om at uren hud kommer som følge av stress har fått liten støtte av forskning – inntil nå.

En undersøkelse fra mars i år bekrefter sammenhengen mellom akne og stress. Studien er den mest omfattende på området noensinne.

94 studenter ble fulgt i flere måneder av forskere ved Wake Forest University i USA. Alle hadde normalt ren hud og moderate kviseutbrudd.

Akner skyldes vanligvis høy produksjon av talg, et fettstoff som beskytter huden og håret vårt. Talgproduksjon tilpasser seg variasjoner i været, og undersøkelsen ble derfor gjort i Singapore hvor temperaturen og luftfuktigheten er stabil.

Resultatene fra studien viser at studentene hadde 23 prosent større sjanse for å få kviser i perioder med påkjenninger, som for eksempel før eksamener.

Forskerne fant også ut at høye talgnivåer ikke økte sjansen for utbrudd. Andre undersøkelser har vist at stress kan fremme betennelse, og kviser er en betennelsesreaksjon.

Kilde: New York Times