Line var i begynnelsen av trettiårene og hadde vært plaget av kraftig svette under armene i mange år. Hun fikk ofte dype svetteringer uten at det var spesielt varmt. Derfor kledde hun seg helst i mørke klær fordi svetten da var mindre synlig. I stressende situasjoner hadde hun det spesielt ille.

Pasient Det er veldig kjedelig for meg. Problemet har ikke blitt mindre med alderen slik jeg be fortalt da jeg var tenåring. Jeg har forsøkt mange forskjellige deodoranter, men de har ikke hjulpet noe særlig. Hva kan jeg gjøre?

Lege Svettetendensen avtar ofte med økende alder. Ettersom du ikke har gjort denne erfaringen, forstår jeg at du begynner å bli utålmodig. Det finnes ulike behandlingsmuligheter. Du nevnte at du hadde forsøkt ulike deodoranter. Kjenner du til aluminiumklorid i 25 prosent sprit?

Pasient Nei – det tror jeg ikke. Hva er det?

Lege Det selges uten resept på apoteket og stopper til svettekjertlene. Middelet påføres tørr hud hver dag i en uke etter at man har lagt seg om kvelden. Deretter er det ofte tilstrekkelig å behandle en til to ganger ukentlig. En flaske roll-on koster cirka 150 kroner. Effekten er som regel bra. Aluminiumklorid kan irritere huden, man bør derfor unngå hårfjerning minst to døgn før man bruker middelet.

Pasient Jeg er ikke sikker på om jeg er har brukt det. Kan du skrive ned navnet? Hva gjør jeg hvis det ikke hjelper?

Lege Man kan lamme aktiviteten i svettekjertlene ved å sprøyte inn et stoff (Botox) omkring dem. Omkring halvparten av de som er plaget av svette har nytte av denne behandlingen. Påfyllingsdoser hver tredje til niende måned er som regel nødvendig. Ettersom legemiddelet er kostbart, kan Botoxbehandling bli en dyr løsning. I flere studier har man funnet at tiden mellom behandlingene ofte kan økes etterhvert, fordi det tar lengre og lengre tid før svetten kommer tilbake. Muligens skyldes dette at man har kommet ut av en ond sirkel hvor angst for å svette gjør at man svetter.

Pasient Jeg foretrekker helst en varig løsning, for jeg virkelig lei av denne svettingen. Kan jeg bli operert?

Lege Ja – svettekjertlene kan fjernes ved et kirurgisk inngrep med samme teknikk som man benytter ved fettsuging. Dersom du kan akseptere litt arr, kan dette være en god løsning. Dessverre er også slik behandling kostbar. Ved en privat klinikk er prisen cirka 20.000 kroner.

Vi avtalte at hun skulle komme tilbake om en måneds tid. Hvis hun fortsatt var plaget av svette, ville jeg henvise henne til offentlig sykehus med spørsmål om hun kunne få fjernet svettekjertlene der. I så fall ville inngrepet være gratis for henne. Før hun gikk bestilte jeg noen blodprøver for å utelukke at svettingen skyldtes høyt stoffskifte eller annen sykdom.