Torgeir lente seg fram og dreiet hodet fra side til side.

Pasient: Det ble bra, ikke sant?

Lege: Jo – det er jeg enig i. Hva synes du om behandlingen? Var den slik du forventet?


Pasient: Nei – det har faktisk gått veldig mye bedre enn jeg regnet med på forhånd. Ved hjelp av lasermaskinen sin så tryllet, får jeg vel nesten si, hudlegen vekk alle klumpene. To ganger måtte jeg til han for å få fjernet alt. Til sammen betalte jeg 8000 kroner, men det synes jeg det var verdt. Det var nå to måneder siden han kontaktet meg fordi han ønsket hjelp med nesen. Den gang var han ganske fortvilet.

Pasient: Som du ser har den blitt ganske så stor og klumpete. Jeg har tenkt at det skyldes alderen, og at det må jeg godta, men må jeg det? Folk tror antagelig at jeg drikker hardt. Det gjør jeg, som du vet, slett ikke.


Lege: Det vet jeg.

Torgeir hadde tidligere fortalt meg at han hadde hatt en vanskelig og utrygg oppvekst fordi hans mor hadde vært alkoholiker. Da han selv fikk barn bestemte hans seg for å bli avholdsmann.

Lege: Grunnen til talgkjertlene på nesen din har svulmet opp er at du har hudsykdommen rosacea, men dette kan vi få gjort noe med. Jeg foreslår å henvise deg til en hudlege som kan fjerne de oppsvulmede talgkjertlene.

Rosacea er en vanlig hudlidelse kjennetegnet av rødhet og noe hevelse i huden på nesen, i kinnene, pannen og haken. Symptomene begynner vanligvis mellom 30 og 40 års alder. Tendens til kviser er også typisk, og etter hvert kan man se små utvidete blodkar. Noe stikking, prikking og varmefølelse i huden er vanlig. I yngre år har man ofte hatt lett for å rødme. Over halvparten av personer med rosacea er i tillegg plaget av brenning og ubehag i øynene. Hos menn kan nesens talgkjertler etter hvert svulme opp. Man vet ikke sikkert hva sykdommen skyldes, men arvelige egenskaper er sannsynligvis av betydning. I tillegg ser følgende livsstilsfaktorer ut til å spille en viktig rolle.

- Varm mat eller drikke
- Krydret mat eller alkohol
- Sollys samt varme og kulde
- Hard fysisk aktivitet
- Stress og forlegenhet
- Medisiner deriblant kortison og noen produkter mot høyt blodtrykk

Torgeir hadde hatt få tegn til rosacea bortsett fra at nesen hadde blitt stor og porete. Ved hjelp av laser hadde han hudlegen nå fjernet de oppsvulmete talgkjertlene. Nesen var igjen blitt normalt stor, og huden var jevn og fin.