Fire år gamle Henrik hadde en peanøttstor klump bak øret.

Peder kom med sønnen Henrik. Han var fire år.

Pasient Kan du kjenne på den kulen bak øret hans. Hva er det for noe?

Lege Hei Henrik! Kan jeg få se klumpen bak øret ditt?

Pasient Greitt for meg, sa Henrik. Vi kjente hverandre godt fra tidligere.

Kulen var på størrelse med en peanøtt. Den var glatt og fast som et viskelær, og jeg kunne skyve den fra side til side. Kulen de hadde kjent var med stor sannsynlighet en lymfekjertel. Disse kjertlenes oppgave er først og fremst å beskytte hos mot infeksjoner. Øynene, nesen og munnen er de stedene der flest bakterier og virus finner veien inn i kroppen vår. Derfor er det mange lymfekjertler i dette området. Man kan som regel kjenne en eller flere under kjevene, omkring ørene, i bakhodet og videre nedover framsiden av halsen. Mandlene man kan se på hver side av drøvelen i svelget er også lymfekjertler.

Kjertlene er lettest å se og kjenne når man er forkjølet for da hovner de opp og blir ømme. Barn har opptil dobbelt så mye lymfevev som et voksent menneske. Derfor er det vanlig å legge merke til dem hos et barn, spesielt etter en forkjølelse. Når infeksjonen er borte kan det gå mange uker før kjertlene minsker i størrelse og innen det skjer har barnet ofte på nytt blitt forkjølet.

Pasient Vi var litt bekymret. Det er jo ikke noe hyggelig med kuler.

Lege Mange foreldre har kjent den samme uroen når de oppdager lymfekjertler hos barna sine. Ofte har de lurt på om det kan være kreft. Hovne lymfekjertler på halsen forekommer ved ondartete sykdommer, men det er meget sjelden at det er eneste symptom på at noe slikt er i veien. Som regel vil barnet over flere uker og måneder også ha vært slapt og blekt og i tillegg hatt hyppige infeksjoner, stadige blåmerker i huden, hovne lymfekjertler i armhulen og lysken eller smerter i ben og ledd.

Pasient Det har heldigvis ikke Henrik, sa Peder og strøk han over håret.

Lege Da synes jeg at dere trygt kan se tiden litt an.

Før de gikk sjekket jeg at han ikke hadde forstørrete kjertler andre steder på kroppen, at milten og leveren var normalt store og at han ikke hadde påfallende mange blåflekker. Det var to på framsiden av den ene leggen, men det har de fleste gutter og jenter i den alderen.

I døråpningen viste Henrik meg at han hadde lært å knipse med begge hendene. Han forstod jeg ble imponert over hvor kraftig lyd han klarte å lage. Trikset ble derfor framført en rekke ganger innen faren fikk trukket han med seg ut av kontoret.