Minna hadde med seg en liten pose med kremer som hun la på bordet mellom oss.

Pasient: Jeg har kjøpt noe som heter ”Plastikkirurgens hudprogram” fordi jeg er blant annet er litt plaget av arrene jeg fikk den gang jeg hadde så mye kviser. Ifølge bruksanvisningen kan en av kremene fjerne pigmentskader.

Hun pekte på enkelte lysbrune flekker i kinnene.

Pasient: Derfor har jeg brukt denne kremen i seks uker. Men nå har jeg begynt å bekymre meg om kremen kan trenge inn i blodet og for eksempel påvirke hårfargen min. Den vil jeg helst beholde en stund til.

Jeg kikket på innholdsfortegnelsen i kremen og så at den var tilsatt litt av blekemiddelet hydrokinon.

Lege: Dosen som du blir tilført når du bruker denne kremen er så beskjeden at du ikke trenger å bekymre deg over hårfargen eller bivirkninger fra andre deler av kroppen. Den største utfordringen vil være å oppnå et jevnt pent resultat ettersom det er vanskelig å ikke få krem på huden omkring flekkene. Når den også blekes vil de brune flekkene fortsatt se mørke ut. Den enkleste måten å gjøre arr etter kviser mindre synlige er ofte å benytte en delvis dekkende krem.

Pasient: Da slutter jeg heller med den blekekremen. Det er jo umulig å smøre den bare på de brune flekkene.

Enhver påkjenning på huden som småskader, forfrysninger, solbrenthet og kviser kan etterlate pigmentflekker. Medikamenter kan også stimulere produksjonen av pigment. Dette gjelder særlig p-piller, det antibiotiske middelet tetracyklin, vanndrivende medisiner og enkelte medikamenter til bruk ved psykiske lidelser. Hormonelle endringer i kroppen under et svangerskap stimulerer også ofte hudens pigmentproduksjon.

Minna var tidligere veldig plaget av kviser. Derfor hadde hun valgt p-pillen Diane. Den minsker nivået av mannlige hormoner og forebygger derved ”uren hud”. En periode brukte hun i tillegg legemiddelet tetracyklin mot hudproblemene sine. Etter hvert hadde de avtatt, og hun var ikke lenger særlig plaget.

Behandling med Diane og tetracyklin hadde sannsynligvis forebygget en rekke arr og ledsagende brune flekker. På den annen side hadde kombinasjonen av medisinene og flittig soling kanskje forsterket brunfargen litt i arrene hun hadde fått før hun fikk bukt med kvisene. Minna var glad i å sole seg. Hun følte at det gjorde huden hennes godt men visste at det på lengre sikt var uheldig.

Foto: © iStockphoto.com/twmedia