Kjetil er jevnlig hos meg fordi han har diabetes. Vanligvis er han en sindig ung mann, men i dag var han opprørt. Han fortalte at han noen dager tidligere hadde han vært på fest.

Ut på natten hadde han merket at han hadde litt lavt blodsukker, og da han ikke fant noe å spise bestemte han seg for å dra hjem. På vei hjem i taxien sovnet han. Da sjåføren ikke fikk kontakt med han, kjørte han Kjetil til legevakten. Der fikk han intravenøs sukkervann og kom seg raskt.

Pasient: Dette har aldri skjedd tidligere! At blodsukkeret ble så lavt skyldtes temmelig sikkert at jeg hadde trent tidligere den dagen, spist for lite og at jeg drakk to pils på festen. Det tar jeg selvfølgelig selvkritikk for. Jeg burde visst bedre enn å sette meg i en sånn situasjon.

Jeg sa meg enig i det, for Kjetil har gode kunnskaper om diabetes. Som regel forholder han seg til sykdommen på en meget ryddig måte

Pasient: Men det som skjedde på legevakten overrasket meg veldig. Legevaktslegen mente at jeg ikke hadde kontroll på sykdommen siden jeg hadde mistet bevisstheten, og at han derfor måtte sende melding til fylkeslegen om at jeg ikke kan kjøre bil. Er det riktig at jeg kan miste lappen på grunn av at dette? Ikke misforstå meg! Jeg tar det som skjedde veldig alvorlig, men jeg synes likevel det er drøyt at de tar fra meg førerkortet. Jeg prøvde jo faktisk ikke å kjøre bil!!

Lege: Legevaktslegen har kun gjort sin plikt. Generelt er leger ikke flinke nok til å melde fra om personer som av medisinske årsaker ikke bør kjøre bil. Jeg skjønner likevel at du reagerer, Kjetil. Hendelsen med det lave blodsukkeret er så vidt jeg vet et engangstilfelle og skjedde av årsaker du selv har god innsikt i. Jeg kan skrive et brev til fylkeslegen der jeg informerer om episoden, mine erfaringer med deg som pasient og bekrefter at du normalt håndterer sykdommen på en betryggende måte. Det kan hende at Fylkeslegen godtar denne forklaringen og aksepterer at du beholder førerkortet. Det er i så fall viktig av hensyn til deg selv og dine medtrafikanter at dette ikke skjer igjen. Å kjøre bil innebærer et stort ansvar.

Pasient: Det er jeg selvsagt helt enig i.

Før han gikk gjennomgikk vi hvilke hensyn han kunne ta for å redusere risikoen for lavt blodsukker neste gang han skulle på fest.

• Overvei å redusere dosen med insulin til middagen du spiser før festen – spesielt hvis du regner med å danse eller være fysisk aktiv.

• Velg svake alkoholtyper som øl og vin. Disse drikkene inneholder litt karbohydrater (”sukker”) som bidrar til å holde blodsukkeret oppe. • Drikk alkohol sammen med mat. Det gjør at alkoholnivået i kroppen stiger langsommere. Drikk aldri så mye at du mister kontrollen.

• Sørg for at dine venner vet at du har diabetes slik at du får riktig hjelp hvis du får behov for det. Du oppnår ekstra trygghet ved å ha på deg ID-båndet til Diabetesforbundet eller et halskjede med SOS kapsel. Ved for lavt blodsukker kan fremmede feilaktig tro at den nedsatte bevisstheten skyldes fyll.

• Mål blodsukkeret når du kommer hjem om kvelden. Det bør ikke være lavere enn 10 mmol/l når du legger deg. Reduser dosen med kveldsinsulin/nattinsulin med 2-4 enheter for å unngå at blodsukkeret blir for lavt. Spis en skive eller to med grovt brød før du går til sengs.

• Sett vekkeklokken på til vanlig tid neste morgen. Mål blodsukkeret og innta en skikkelig frokost. Legg deg deretter hvis du ønsker å sove litt lengre.

• Dersom du bor alene og er usikker på om du vil våkne av vekkerklokken, kan du i tillegg be en venn eller noen i familien om å ringe deg om morgenen.