Riktig injeksjonsteknikk er viktig for å oppnå optimal effekt av insulinet og regulering av blodsukkeret.

Hvem trenger insulin?

Ved type 1 diabetes er de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen ødelagt. Alle som lider av denne type diabetes trenger derfor insulinbehandling.

Type 2 diabetes skyldes at kroppens insulin virker for dårlig, eller at bukspyttkjertelen ikke produserer nok. Ikke alle som lider av denne typen trenger insulinbehandling, men dersom omlegging av kosthold og bruk av tabletter ikke gir gode nok resultater, er det nødvendig.

Hvilke insulintyper finnes?

- Ekstra hurtigvirkende
- Hurtigvirkende
- Middels langtidsvirkende
- Blanding av hurtigvirkende og middels langtidsvirkende
- Langtidsvirkende

Hvor på kroppen settes insulinet?

- Hurtigvirkende insulin settes på magen
- Langtidsvirkende settes på låret (midt- eller ytterside) eller på baken (øverst)
- Middels langtidsvirkende settes på låret eller på baken
- Blanding av hurtigvirkende og langtidsvirkende insulin settes på magen om morgenen, og på låret om kvelden

Hos barn kan man sette hurtigvirkende insulin på baken. Dette er for å spre injeksjonsstedene og for å unngå utvikling av fettputer (lipohypertrofier). Også gravide med utspilt mage kan stikke på baken i stedet for magen.

Stikk i underhuden

Insulinet skal settes subkutant, det vil si i underhudsfettet – ikke i muskelvevet. Det er for at oppsugingstiden, altså fra du setter insulinet til det er tatt opp i blodet, skal bli rask og lik hver gang.

Løft en liten hudfold ved å bruke kun peke- og langefinger. Løfter du med hele hånden er det større sjanse for at muskelmassen følger med. Det er vanligvis ikke mer smertefullt å stikke i en muskel, men insulinet vil bli sugd opp raskere.

Varier stikksted

Varier injeksjonssted slik at vevet får tid til å hele etter hvert stikk. Ved å stikke på ulike steder minsker også faren for fettputer. Injeksjon i slike fettputer kan gjøre insulinopptaket uregelmessig og forårsake ustabilt blodsukker.

Gjenbruk av kanyler?

I utgangspunktet skal man skifte kanyle etter hver injeksjon. Det gir mest skånsom og sikker tilførsel av insulin.

Ta et ”luftskudd”

For å være sikker på at man får riktig mengde insulin, skal man sjekke at det kommer insulin ut av nålen før man innstiller dosen. Det kan være lurt å gjøre et slikt ”luftskudd” før hver injeksjon, for å se at det ikke er lekket ut insulin, eller at nålen er tett.

Oppbevaring av insulin

Insulin som ikke er i bruk, skal oppbevares i kjøleskap. Etter åpning er holdbarheten vanligvis fire uker i romtemperatur.

Effekten av insulinet kan reduseres ved direkte sollys, frost eller temperatur over 30 grader.

Kilder:
1. B. Kristensen, Injeksjonsteknikk, Regionalt diabetesforum i Helse Nord
2. Injeksjonsteknikk, Lilly.no
3. Diabetesinfo.no