Det finnes ulike typer diabetes. Den vanligste har betegnelsen type 2 (tidligere kalt ”aldersdiabetes”) og rammer først og fremst middelaldrende og eldre mennesker. Sykdommen skyldes som regel en kombinasjon av overvekt, utilstrekkelig fysisk aktivitet og medfødte arvelige egenskaper.

Ny behandling

Nå finnes en ny mulighet til å behandle type 2 diabetes. Den virker ved å tilføre kroppen inkretiner. Det er signalstoffer som kroppen lager selv og som etter et måltid varsler bukspyttkjertelen om at ”nå er det mat underveis” og at den derfor må produsere insulin, hormonet som blant annet sørger å opprettholde korrekt blodsukkernivå.

Reduserer vekten

I 1993 oppdaget man at produksjonen av inkretiner er nedsatt hos personer med diabetes, og at type 2-diabetikere har nytte av å få tilskudd av dette hormonet. Da skjer følgende:

• Appetitten avtar, og vekten går ned
• Maten man spiser blir tatt opp langsommere fra tarmen til blodet
• Kroppens celler blir mer følsomme for insulin
• Bukspyttkjertelen skiller ut mer og bedre insulin i forbindelse med måltider

Bedre kontroll

Behandling som øker nivået av inkretiner gjenoppretter langt på vei kroppens normale sukkerregulerende mekanismer. Disse endringene gjør det lettere å oppnå en stabil og god kontroll med blodsukkeret. I tillegg viser det seg at inkretiner senker blodtrykket, som ofte er for høyt hos personer med type 2-diabetes. Dette reduserer risikoen for å bli rammet av de hyppigste komplikasjonene ved diabetes, som er nyresvikt, hjertesykdom og hjerneslag. Ytterligere en fordel er at inkretiner svært sjelden fører til for lavt blodsukker, fordi de bare senker blodsukkeret om det er for høyt.

På blå resept<(h4>

Slik behandling tilgjengelig er nå på blå resept. Preparatene Victoza og Byetta er eksempler på de nye medisinene.