Røde druer inneholder et stoff som øker kroppens følsomhet for insulin, viser forsøk på mus.

Nedsatt effekt av insulin kan føre til utvikling av diabetes type 2.

Nå viser en kinesisk undersøkelse at den kjemiske forbindelse resveratrol i røde druer og rødvin kan forebygge og lindre diabetes.

Trigger gunstig enzymer

Resveratrol er kjent for å aktivere et enzym kalt SIRT1. Det har flere gunstige effekter.

Den nye studien viser at SIRT1 øker levealderen, reparer DNA, utsondrer insulin og bedrer mottakeligheten for insulin blant mus.

Nivåene av SIRT1 er lave i cellene til personer som er motstandsdyktige mot insulin. En økning av SIRT1 vil kunne bedre disse personenes mottakelighet for insulin og derved forhindre og lindre type 2 diabetes, mener forskerne.

Må finne andre kilder

Men det kan være lurt å finne en annen kilde til resveratrol enn rødvin.

Mennesker er nemlig nødt for å drikke hele tre liter med rødvin daglig for å oppnå en tilsvarende dose med resveratrol som det musene fikk.

I dag har mer enn 170 millioner mennesker i verden diabetes. Antallet fortsetter å stige og en regner med at det i 2030 vil ha doblet seg og overskride 353 millioner diabetikere.

Av disse har over 90 prosent type 2 diabetes.

Kilde: Cell Metabolism 2007