Diabetikere bør være varsomme med alkoholinntaket.

Alkohol er en kjent risikofaktor for overvekt og utvikling av diabetes type 2.

For diabetikere er det dermed viktig å være forsiktige med alkohol. Pasienter bør vurdere, helst i samråd med lege, om bruk av alkohol er forsvarlig.

Her er noen fakta om alkohol og diabetes:

- Store mengder alkohol kan redusere blodsukkeret.
- Øl og søt vin inneholder mye karbohydrater og kan øke glukosenivåene.
- Alkohol stimulerer appetitten. Det kan føre til overspising og hindre god diabeteskontroll.
- Alkohol kan forstyrre effekten av medikamenter.
- Alkohol kan heve blodtrykket.
- Alkohol inneholder mange kalorier og kan gi uønsket vektøkning.

Dersom du likevel velger å drikke alkohol, bør inntaket skje i perioder hvor du har god kontroll over sykdommen. Du bør også begrense det totale alkoholinntaket.

Det kan være lurt å følge disse anbefalingene:

- Bruk kun alkohol til maten
- Drikk sakte
- Unngå alkoholholdige drikker med mye sukker
- Bland brennevin ut med vann eller andre sukker- /alkoholfrie drikkevarer
- Drikk ikke mer enn to enheter med alkohol i løpet av en dag

En enhet er det samme som:

• ett glass vin
• ett shotteglass med brennevin
• én flaske øl

Kilde: Web MD