Alkohol er en kjent risikofaktor for overvekt og utvikling av diabetes type 2.
For diabetikere er det dermed viktig å være forsiktige med alkohol. Pasienter bør vurdere, helst i samråd med lege, om bruk av alkohol er forsvarlig.
Her er noen fakta om alkohol og diabetes:
- Store mengder alkohol kan redusere blodsukkeret.
- Øl og søt vin inneholder mye karbohydrater og kan øke glukosenivåene.
- Alkohol stimulerer appetitten. Det kan føre til overspising og hindre god diabeteskontroll.
- Alkohol kan forstyrre effekten av medikamenter.
- Alkohol kan heve blodtrykket.
- Alkohol inneholder mange kalorier og kan gi uønsket vektøkning.
Dersom du likevel velger å drikke alkohol, bør inntaket skje i perioder hvor du har god kontroll over sykdommen. Du bør også begrense det totale alkoholinntaket.
Det kan være lurt å følge disse anbefalingene:
- Bruk kun alkohol til maten
- Drikk sakte
- Unngå alkoholholdige drikker med mye sukker
- Bland brennevin ut med vann eller andre sukker- /alkoholfrie drikkevarer
- Drikk ikke mer enn to enheter med alkohol i løpet av en dag
En enhet er det samme som:
• ett glass vin
• ett shotteglass med brennevin
• én flaske øl
Kilde: Web MD