Eirik var urolig etter at han fikk hjertetrøbbel på et styremøte i utlandet.

Eirik er en travel forretningsmann som er svært glad i jobben sin. Hvorvidt det er årsaken til at han i fjor ble skilt for andre gang, vet jeg ikke. Men med over 100 reisedager i året må det ha vært en utfordring å få forholdet til å fungere.

Han er intens i alt han foretar seg, og blodtrykket har vært høyt ved flere anledninger. Da har jeg latt han ligge og roe seg ned en stund på undersøkelsesbenken til trykket har sunket til et akseptabelt nivå.

I dag var hans vanlige litt røffe væremåte erstattet med en noe spakere og usikker framferd.

Pasient Du skjønner jeg var i Chicago i forrige uke. Måtte over i et styremøte. Da fikk jeg skikkelig hjertetrøbbel med de verste brystsmertene du kan tenke deg. De andre gutta fikk meg til en lege, og han satte meg med en gang på hjertemedisin. Etter det har jeg ikke merket noe bortsett fra at jeg blir så forbasket slapp i skrotten. Klarer ingenting når jeg er ute og løper.

Eirik flakket med blikket. Han virket litt redd.

Lege Dette må vi finne ut av. Har du med deg medisinen som legen foreskrev?

Det hadde han. Produktet selges ikke i Norge, men av innholdsdeklarasjonen så jeg at det var en såkalt betablokker. Denne legemiddelgruppen senker blodtrykket, lindrer hjertekrampe og hjertesvikt og forebygger hjerterytmeforstyrrelser. Disse effektene skyldes hovedsakelig at en betablokker virker beroligende på hjertet. Ulempen er at den fysiske yteevnen samtidig begrenses. Det var kanskje årsaken til at Eirik hadde mindre å gi i motebakkene når han var ute og løp. En annen mulighet var at han hadde et reelt hjerteproblem. For å finne ut hvilken forklaring som var rett, trengte jeg informasjon om hva den amerikanske legen hadde funnet da han undersøkte Eirik. Heldigvis hadde han fått med et skriv fra legen. Av dette framkom det at Eirik hadde hatt muskelkramper i brystveggsmusklene og høyt blodtrykk. Det var ikke funnet holdepunkter for hjerteinfarkt eller hjertekrampe.

Spenninger i ribbeinsmusklene er ganske alminnelig – særlig blant stressede menn. Tilstanden er ufarlig, men er et varsko om at man presser seg for langt. Det høye blodtrykket var nok uttrykk for at han ikke viet sitt følelsesliv tilstrekkelig oppmerksomhet.

Jeg målte blodtrykket etter at han hadde ligget på undersøkelsesbenken. Samtidig foretok jeg en registrering av hjerteaktiviteten (såkalt EKG) hans. Alt var normalt. Jeg forklarte at smertene i seg selv var ufarlige, og at de sannsynligvis skyldes at kroppen hans reagerer på det mentale presset han lever under. Han var enig i at han var nødt til å roe ned litt. Jeg sa at han trygt kunne trappe ned hjertemedisinen og at den fysiske formen da ville bli som før. Eirik var glad for det.

Jeg hadde inntrykk av hendelsen i Amerika hadde skremt han, og jeg håper at han ville ta bedre vare på seg selv i årene som kommer. Men jeg er dessverre ikke sikker på at han kommer til å gjøre det.