Uttrykket ”et knust hjerte” beskriver den følelsemessige smerten som man kan oppleve hvis man mister et menneske som står en nær. Ny viten bekrefter at det sterke stresset som en slik hendelse innebærer også kan påvirke hjertet. Den medisinske betegnelsen for ”knust hjerte syndrom” er stresskardiomyopati.

Syndromet skyldes det høye nivået av stresshormoner i blodet som kjærlighetssorg kan utløse. Dette kan føre til at den nederste delen av hjertet, hjertespissen, blir svekket og øker i størrelse og at hjertet derfor pumper dårligere. Typiske symptomer er brystsmerter og vanskeligheter med å puste.

Stresskardiomyopati rammer først og fremst kvinner som er over 50 år og som opplever et sterkt psykologisk press som for eksempel tap av en livspartner. Den forholdsvis nyoppdagede sykdommen kan lett forveksles med hjerteinfarkt, men arter seg annerledes. Etter én til to uker med hjertesviktbehandling har som regel alt normalisert seg. Får man hjertesymptomer i en periode med sterkt psykisk press, kan det derfor være klokt å kontakte legen sin.