Hjertet består av fire pumper. To små og to store. De små kalles forkamrene (atriene) og fyller de store hovedkamrene (ventriklene) med blod.

Atrieflimmer er et vanlig hjerteproblem som innebærer at atriene trekker seg sammen ujevnt og oftest raskere enn normalt. Det gjør at hovedkamrene blir dårligere fylt. De pumper derved mindre blod ut i kroppen. Typiske symptomer er hjertebank, svimmelhet, fysisk utmattelse, tungpust og brystsmerter. Ettersom hjertets forkamre ikke trekker seg ordentlig sammen, øker risikoen for at blodet i disse kamrene levrer seg. Hvis en bit levret blod løsner, og den følger blodstrømmen opp til hjernen og stopper til en blodåre der, får vedkommende et hjerneslag. For å unngå at dette skjer anbefaler man mennesker som har atrieflimmer å bruk et blodpropphindrende (såkalt «blodfortynnende») legemiddel, vanligvis Marevan.

Det er nå kommet nye blodpropphindrende medisiner som kan føre til færre hjerneslag og færre episoder med alvorlige blødninger enn ved bruk av Marevan. De nye midlene er enklere å bruke fordi man ikke trenger å måle midlenes effekt slik man jevnlig må gjøre ved bruk av Marevan. Studier viser at de nye midlene kan være et godt valg for personer som skal starte med blodpropphindrende medisin mot atrieflimmer. For personer som allerede bruker Marevan og har en stabil virkning av medisinen kan det være best å fortsette med dette middelet. En stor dansk studie viser at i denne gruppen kan faren for blodpropper og blødninger øke hvis man bytter til en av de nye blodpropphindrende medikamentene.

Kilde British Medical Journal