Spørsmål: Da jeg var hos fastlegen for en tid tilbake talte han pulsen og sa at jeg hadde hjerteflimmer. Han henviste meg til en hjertelege som bekreftet diagnosen og som ga meg resept på blodfortynnende medisin (Marevan) og tabletter som skal hindre hjertet i å slå for fort. Det jeg lurer på er om hjerteflimringen vil forkorte livet mitt, og hva jeg kan gjøre for å leve så lenge som mulig.

Svar: Hjertet består av fire pumper. To små og to store. De små kalles forkamrene (atriene) og fyller de store hovedkamrene (ventriklene) med blod. Atrieflimmer er et vanlig hjerteproblem som innebærer at atriene trekker seg sammen ujevnt og oftest raskere enn normalt. Det gjør at hovedkamrene blir dårligere fylt og derved pumper mindre blod ut i kroppen. Typiske symptomer er hjertebank, svimmelhet, fysisk utmattelse, tungpust og brystsmerter.

Ettersom hjertets forkamre ikke trekker seg ordentlig sammen, øker risikoen for at blodet i disse kamrene levrer seg. Hvis en bit levret blod løsner, og den følger blodstrømmen opp til hjernen og stopper til en blodåre der, kan det forårsake et hjerneslag. For å unngå at dette skjer har legen din anbefalt deg å bruke Marevan som er et blodpropphindrende (såkalt «blodfortynnende») legemiddel.

Atrieflimmer fører ofte til at hjerte slår raskere enn normalt. Over tid kan dette svekke hjertet. Studier viser at man unngår dette ved å holde hvilepulsen under 110. Det er sannsynligvis grunnen til at legen forskrev den hastighetsregulerende medisinen.

Hjerteflimringen som du har vil ikke påvirke din forventede levetid hvis du tar  følgende to hensyn.