Spørsmål: Jeg ble hjerteoperert med bypass for to og en halv måned siden. I løpet av høsten har vi planlagt å reise til Syden for at jeg skal få trent bedre etter operasjonen og komme meg i form. Mannen min er ganske betenkt med å fly og lurer på om det er trygt for meg så tidlig etter at jeg er operert.

Svar: Surstoffinnholdet i en flykabin er noe lavere enn på bakken, men moderne fly har så god trykkregulering at en flyreise ikke skaper problemer for de aller fleste hjertepasienter.

Etter et hjerteinfarkt eller en bypassoperasjon i hjertet bør man ikke fly de påfølgende tre-fire ukene. Forutsetningen er at infarktet eller inngrepet forløper uten komplikasjoner. En bypassoperasjon innebærer at man legger en ny åre forbi et forsnevret område.

Hvis man har brystsmerter (angina pectoris) på grunn av trange årer i hjertet eller hjertesvikt som er i forverring eller som er vanskelig å lindre med medisiner, bør flyreise unngås inntil hjertefunksjonen er tilfredsstillende og har vært stabil i minst tre – fire uker.

Personer med sykdommer i hjertet eller blodårene har noe økt risiko for å få blodpropp i beina under en flyreise. Du bør derfor bruke støttestrømper og gjøre fotgymnastikk under flyturen. Unngå kaffe og alkohol ettersom dette virker vanndrivende. Det er upraktisk i en kabin med begrensete toalettmuligheter og øker faren for å få blodpropp. Ved spesielt høy risiko for blodpropp kan en injeksjon eller tablett med et blodpropphindrende middel før avreisen begrense faren vesentlig.

Før dere bestemmer dere for å reise anbefaler jeg at du får klarsignal av legen din. Han kan også skrive en attest på engelsk om hvilke medisiner du bruker og et kort sammendrag av din sykehistorie. Det kan være nyttig å ha ved sikkerhetskontroller, ved spørsmål fra tollbetjenter og hvis du skulle ha behov for å kontakte en lege på reisemålet. Husk å ta med medisinene dine om bord i flyet slik at du har dem tilgjengelige underveis og unngår å miste dem hvis bagasjen blir borte. Sjekk at du har en reiseforsikring som dekker utgifter til eventuell uforutsett medisinsk hjelp under reisen.