En studie av mer enn 40.000 middelaldrende amerikanske menn viser at en sunn livsstil gir god beskyttelse mot hjertesykdom.

Også menn som blir behandlet med blodtrykk- og kolesterolsenkende medisin reduserer sin sykdomsrisiko med livsstilsendringer.

Studien begynte allerede i 1986, og fulgte menn i alderen 40 til 75 i 16 år. Før studien startet definerte forskerteamet fem sunne livsstilfaktorer:

- daglig trening
- moderat alkoholforbruk
- riktig kroppsvekt
- en sunn diett
- ikke-røyker

Resultatene av studien viste at menn med alle fem livsstilsfaktorene hadde en betydelig lavere risiko for hjerteinfarkt enn menn som levde "mindre sunt". Studien antyder at 62 prosent av hjertesymptomene kunne ha vært forhindret dersom alle mennene i studien delte alle fem sunne livsstilfaktorene. Tilsvarende tall for menn som tok blodtrykk- og/eller kolesterolsenkende medisiner var 57 prosent.

Også de som ikke tidligere hadde hatt en sunn livsstil senket sin risiko for hjertesykdom med 27 prosent ved å tilegne seg to eller flere av de sunne vanene.

Mer enn noe annet viser studien at det aldri er for sent å starte en sunn livsstil, og dermed redusere sin mottakelighet for alvorlig hjertesykdom.

Kilde: Circulation