Andreas var med mamman sin Karen til seks ukers kontroll. Lillesøsteren Tirill var også med og lå i vognen sin. Gutten var fem og et halvt år og en sindig ”ung mann”. Han sa seg villig til å være barnevakt mens moren ble undersøkt på et annet rom. Da hun var tilbake nesten ti minutter senere strevde han med å få av seg genseren sin.

Pasient Det klør så innmari, klaget han.

Andreas hadde tendens til eksem. Anvaret som barnevakt på et fremmed sted og en varm ullgenser var trolig grunnen til at han klødde. Moren hjalp han av med genseren og jeg åpnet vinduet.

Pasient Jeg har aldri ull rett mot huden, men han klør likevel selv om han har en bomullstrøye under genseren. Kan han være allergisk mot ull, tror du?

Lege ##1##Tidligere mente man at man kunne være allergisk mot ullfibrene. Etter det man vet i dag er allergi en sjelden forklaring.## Kløen forårsakes som regel av at fibrene direkte irriterer de ørsmå nervene i huden. Når man har tendens til eksem og tørr hud, slik Andreas har, er nervefibrene spesielt ubeskyttet.

Pasient Hmm... Jeg forstår. Men man trenger jo nesten ull når det blir kaldt.

Lege Det er sant. Plagene øker gjerne hvis huden er fuktig eller varm. Og det var jo ganske varmt her isted. Ikke sant, Andreas?

Han nikket.

Lege Man kan vanligvis skjerme seg godt mot kløe ved å ha en bomullstrøye mellom huden og ullgenseren slik du pleier, men iblant er det ikke nok. Da er plag laget av fleece et alternativ.

Pasient Ja – vi får vel forsøke det. Men det rare er at han tåler ullvottene sine.

Lege Det skyldes at tynn hud klør mer tykk hud. Huden i hendene er kraftigere enn på resten av overkroppen.

Pasient O.k. Da får det bli en fleecegenser på Andreas da.

Lege Det kan være en god løsning inntil videre. Hudens hans blir jo tykkere med årene. Voksne er derfor vanligvis mindre plaget av kløe enn barn og tåler ullklær bedre.

Andreas hadde trukket i morens jakke de siste par minuttene. Han syntes at det var på tide å gå hjem.

Foto: © iStockphoto.com/Glassbottle