Eksem er en fellesbetegnelse på ulike hudsykdommer som kan opptre i akutte og kroniske former.

Den akutte formen preges av kløe, rødme i huden og hevelse samt tendens til flassing og væsking.

De mer kroniske formene kjennetegnes gjerne av at huden blir tørr og flasser og av områder med fortykket hud som har tendens til sprekkdannelse. Der en har eksem, er hudens forsvar mot infeksjoner svekket, og det oppstår lett betennelser på grunn av bakterier og sopp. Infeksjonene har igjen en tendens til å forverre eksemet.

De vanligste eksemtypene er kontakteksem og atopisk eksem.

Kontakteksem

Kontakteksem utvikles fordi huden reagerer på stoffer den kommer i kontakt med. Det finnes stoffer som er så sterkt irriterende at alle reagere på dem.

Det finnes imidlertid også stoffer som bare noen er overfølsom for og reagerer allergisk på. Kontakteksem er sjelden i småbarnsalder, mens forekomsten øker etter hvert som barna blir eldre.

Hull i ørene, piercing, og bruk av uedelt metall i smykker har ført til en betydelig økning i denne type eksemer. Årsaken er ofte allergi mot nikkel.

Også kjemikalier i vaskemidler og kosmetikk kan gi kontakteksem. For yrkesgrupper som frisører er det store sjanser for å utvikle yrkesbetinget kontakteksem.

Eksemet karakteriseres av rød og hoven hud med blemmer og væskende sår. Etter hvert kan huden bli tørr å sprekke. Sterk kløe er vanlig.

Viktigste behandling er å unngå ting man vet man reagerer på. Regelmessig bruk av fuktighetskremer vil kunne hjelpe. Kortisonkremer kan av og til være nødvendig. De skal bare smøres på selve eksemet.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er den vanligste eksemtypen hos barn.Over ti prosent av små barn får atopisk eksem.

Atopisk eksem kan starte når barnet er noen måneder gammelt. Det forsvinner hos de fleste innen de er fire år gamle, men kan komme igjen senere. Noen har atopisk eksem gjennom hele livet.

Årsaken til atopisk eksem er fortsatt ikke endelig avklart. Hos noen spiller allergi en rolle. Eksemet kan imidlertid forverres av mange ikke-allergiske elementer både i kosten, i inne- og utemiljø og psykiske forhold. Atopisk eksem sier noe om at barnet har anlegg for å utvikle høysnue, astma og andre typer allergier

Kløende, tørr hud er typisk. Huden kan skjellende med små nupper. Noen får det man kaller for fiskehud. Oftest opptrer eksemet i albuer og knær.

Behandlingen går ut på å holde huden myk, smidig og motstandsdyktig. Fuktighetskremer, oljebad, klibad og våtbandasjer kan være aktuelle behandlingsalternativer.

Ved rød og hissig hud er kortisonsalver/kremer, kremer med såkalte immunmodulatorer, kaliumpermanganat og krystallviolett alternative behandlingsformer.

Hvis eksemet er infisert, behandles dette med antibiotika i krem eller tablett form. Behandlingen fjerner ikke eksemet, men lindrer plagene.