Helårsallergi

Helårsallergi utløses av allergener som er til stede hele tiden. Vanligste årsaker er husstøvmidd og dyr.

Det er snakk om dyr som hund, katt, hest, ku, marsvin, hamster og kanin. Husstøvmidd lever av flass og finnes stort sett i sengetøy, madrasser, tepper og møbeltrekk. De trives særlig godt i varmt og fuktig miljø.

Symptomer på helårsallergi

Allergien kjennetegnes ved at nesen renner, og den tetner til. Øynene renner , klør og hovner opp. Mange kan også utvikle astma av midd og dyr. Allergikere som reagerer på husstøvmidd har sjelden plager fra øynene.

Behandling av middallergi

Det viktigste er å redusere forekomst av midd ved hjelp av godt renhold. Det er ofte i sengene konsentrasjonen av midd er størst. Derfor er middreduserende tiltak på soverommet spesielt viktig. Sengetøyet bør skiftes minst en gang i uken, og madrassen bør støvsuges jevnlig. Om sengetøyet inneholder dun eller er syntetisk er av mindre betydning. Det viktigste er at det kan vaskes i maskin på 650C. Det finnes trekk i gore-tex-materiale som kan benyttes for å lindre middplager. Middtrekk til dyner og puter refunderes av rikstrygdeverket til pasienter yngre enn 16 år med dokumentert middallergi. Dette kan fåes hos sengetøysforhandlere og på apotek.Videre er det lurt å sove med høyt hodeleie da dette vil hjelpe på tette neser. Midd trives ikke i tørr luft. Unngåluftfuktere, iallfall på soverommet.. Det finnes medikamenter som kan lindre plagene, og som kan fåes på blå resept.

Behandling av dyreallergi

Den beste behandling av dyreallergi er å fjerne dyret. Ved dyreallergi, reagerer man på både pels, hudflass, urin og spytt fra dyret. Det er altså ikke bare hårene som mange tror. Reaksjonene er helt individuelle overfor forskjellige dyrearter og raser. Vanligst er hunde- og katteallergi. Det finnes dessverre ikke ikke hunde- og katteraser som er allergisikre. Mange har store plager sel om de ikke har dyr selv. De reagerer på andres dyr. Dyret trenger ikke engang å være tilstede. De reagerer på partikler fra dyret som kan sitte i dyreholderes tøy. En dyreallergiker kan reagere kraftig, bare ved å sitte ved siden av en hundeeier på bussen. Det finnes medisiner som kan redusere plagene. Disse fås på blå resept.