Insektallergi kan føre til livstruende allergireaksjoner. Dette gjelder særlig reaksjoner på stikk fra bier og veps.

Noen allergikere hovner kraftig opp på stikkstedet. Hos de mest allergiske reagerer hele kroppen, og kan føre til bevisstløshet. Disse har vanligvis reagert på insektstikk før. Spesielt farlig er vepsestikk i munnen. Disse stikkene kan føre til stor opphovning, og alvorlig pustebesvær.

Hvorfor reagerer allergikere på vepse- og bistikk?

Det allergikere reagerer på, er fem, seks ulike eggehvitestoffer i insektsgiften. Det er vanlig at man ikke har noen annen allergi. Reaksjonen kan derfor komme som lyn fra klar himmel. Normalt passerer jo det man ikke tåler slimhinnene i halsen eller nesen, og reaksjonen skjer der. I denne typen reaksjoner går allergenet desimot rett i blodet uten å passere noen slimhinner. De som har reagert på insektstikk tidligere bør kontakte lege.

Hva bør jeg tenke på for å unngå insektstikk?

Selv om det finnes både bra medisiner og muligheter for å få sprøytebehandling, er det likevel sikrest å forsøke å la være å bli stukket i det hele tatt.

 • - Vift ikke med armene og gjør ikke brå bevegelser om det finnes en bie eller en veps i nærheten.
 • - Plasser ikke fargeglade og sterkt duftende blomster i umiddelbar nærhet av uteplass eller balkong.
 • - Gå aldri barføtt ute.
 • - Spis ikke søtsaker og drikk ikke saft eller brus ute uten å se nøye etter ved hver bit eller slurk at det ikke finnes "snyltegjester". En hyppig årsak til insektstikk i lepper og munn er veps som har kommet ned i saftglass eller brusflaske.
 • - Unngå rasteplasser hvor det ligger gamle matrester. Rydd også godt etter deg selv med tanke på senere bruk av rasteplassen.
 • - Vær ekstra oppmerksom om du anstrenger deg, da vepser gjerne søker svette.
 • - Unngå løst flagrende tøy og sterkt blomstret tøy.
 • - Unngå å bruke sterkt parfymerte såper, spray, hårspray, solbadolje under bi- og vepsesesongen. Du kan bli tatt for å være en blomst.
 • - Vær forsiktig med kontakt med søppeldunker og søppelsekker. Påse at lokket på søppeldunken sitter godt på, og at det ikke ligger søppel på bakken.
 • - Hold alle matvarer som står ute i rommet eller ute i friluft godt tildekket.
 • - Ikke flytt på gamle trestokker, nedfallskvister eller råtne trær.
 • - Oppdager du et vepsebol, så sørg for å få det fjernet. Ikke gjør jobben selv!

Bør jeg søke lege dersom jeg blir stukket og reagerer kraftig?

Det er viktig å kontakte lege dersom du har mistanke om insektallergi. Det er muligheter for at neste stikk kan gi enda kraftigere reaksjoner.

Hvis du tidligere har hatt kraftige reaksjoner, bør du utstyres med medikamenter og få opplæring i selvbehandling med sprøyte. Har du livstruende insektsallergi bør du alltid gå med adrenalin-sprøyte på deg, og vite hvordan du bruker den. Det finnes ferdig opptrukne sprøyter som kan settes i låret- gjennom klærne, om nødvendig! Det er meget viktig at sprøyten settes så raskt mulig etter stikket. Det er viktig at du da også har vanlig medisin som kortisontabletter og adrenalinspray tilgjengelig i sommermånedene.

Kan man få reaksjoner av myggstikk?

En god del allergikere reagerer på myggestikk med store hevelser og feber. Gjelder dette deg, kan du ta kontakt med din lege for å få et antihistamin som kan forebygge kraftige reaksjoner mot myggstikk. Dette midlet må da brukes gjennom hele sommeren.

Manus utformet med bistand fra med Norges Astma- og Allergiforbund