Epler er den frukten som hyppigst gir allergi.

Slik allergi finnes ofte sammen med allergi mot bjerk, eller epleallergien kan være en forløper for høysnue. Skallet og kjernehuset virker sterkest. Noen vil tåle enkelte epletyper, mens andre gir utslag.

De fleste tåler kokte epler, eplesyltetøy og eplesaft.

Jordbær er en hyppig årsak til overømfintlighet med hudplager i form av eksem og elveblest. Noen kan få svære hevelser i ansiktet og på kroppen. Særlig sterkt virker ofte opptinte, frosne jordbær.

Bringebær tåles vanligvis bedre, og likeledes blåbær.

Pærer, plommer, fersken og aprikos uten skall tåles av flere, men dette er helt individuelt.

Druer kan gi allergiutslag hos mange, men ofte er grunnen allergi mot muggsopp som finnes på druene og ikke druene i seg selv.

Banan er en av de tryggeste fruktene, men noen få reagerer også på banan.

Det er altså en rekke frukt- og bærtyper som kan gi kryssreaksjoner med bjerkepollen. Disse vil gi symptomer som:

- kløe
- hevelse i munnen, ganen og halsen
- kvelningsfornemmelser

Sitrusfruktene og særlig oljene i skallet virker forverrende på de fleste atopiske eksem, men spiller vanligvis liten eller ingen rolle ved astma og allergisk snue.

Eksem kan også bli verre av for mye umodne og sure bær og sur frukt.

Dersom man reagerer på ulike frukt- og bærtyper er det viktig å finne ut hva man ikke tåler. Denne matvaren bør i såfall unngås.

Manus utformet med bistand fra Norges Astma- og Allergiforbund.