Spørsmål: Jeg fikk nylig utslett etter å ha spist jordbær. Dagen etter var kløen og prikkene borte. Da spiste jeg jordbær på nytt og fikk en kraftigere reaksjon med hovne lepper i tillegg til røde flekker og kraftig kløe på kroppen. Tidligere har jeg ikke reagert på jordbær, men jeg er litt allergisk mot bjørkepollen. Kan jeg få undersøkt om jeg er allergisk mot jordbær?

Svar: Ut i fra reaksjonene du hadde er det nærliggende å tenke at du er allergisk mot jordbær. Du kan få dette sjekket ved å undersøke om du har allergiantistoffer mot jordbær i blodet eller med en såkalt prikktest. Da påføres en ørliten mengde ekstrakt fra jordbær under huden for å se om det framkaller en reaksjon. Hvis du er allergisk mot jordbær, vil det på stikkstedet i løpet av 15 minutter oppstå en lokal hudreaksjon med rødhet og hevelse. Du bør la være å spise jordbær inntil du har fått avklart om du er allergisk.

Såkalt kryssallergi innebærer at man reagerer på stoffer som har lignende allergiframkallende proteiner. Personer som er allergisk mot bjørk kan for eksempel reagere på ulike nøtter, gulrot, erter, eple, pære, banan, kiwi, jordbær og stenfrukter (plommer/svisker, kirsebær, fersken, aprikoser) samt krydder som karri, selleri, paprika, peppermynte og kamille.