Spørsmål: Datteren vår er blitt gradvis mer allergisk mot familiens hund. Den er et samlingspunkt som alle er veldig glad i. Det er derfor et sterkt ønske om å beholde hunden hvis det er mulig. Vi har hørt at om vaksine mot allergi? Kan det være en løsning? Eller finnes det hunderaser som er allergisikre for eksempel hunder med lite pels?

Svar: Dessverre er ingen hunder allergisikre. De allergiframkallende stoffene finnes i dyrets hud, hår, spytt og urin. Korthårede raser kan derfor utløse allergi i samme grad som mer hårete hunder. Etter hvert reagerer man oftest sterkest på sin egen hund, fordi det er denne hundens allergistoffer man er i mest kontakt med. Noen mennesker tåler bokser, puddel, bichon frisé og enkelte små terriere bedre enn andre raser. Årsaken er kanskje at de blir vasket og stelt hyppig. Den jevnlige rengjøringen gjør at de avgir mindre flass.

Allergiplager forebygges først og fremst ved å unngå det man reagerer på. Når dette ikke er mulig eller tilstrekkelig er antihistamin tabletter eller dråper som regel til god hjelp. Ved noen typer allergi kan allergivaksinering også være til hjelp. Det innebærer at man annenhver måned i tre - fem år blir tilført i små og tiltagende doser det man reagerer på. Det gjør at kroppens immunsystem etter hvert lærer å tolerere det man tidligere reagerte på. Metoden kalles også for immunterapi eller hyposensibilisering. Den blir i Norge først og fremst benyttet til å forebygge alvorlige allergiske reaksjoner på vepse- og bistikk. Effekten ved allergi mot hunder og katter er mer usikker. Metoden er dessverre ikke tilstrekkelig effektiv til at man kan anskaffe hund etter gjennomført behandling. Man kan heller ikke ha en hund mens behandlingen pågår, fordi man da blir utsatt for vedvarende store mengder allergistoffer og ikke i en liten og gradvis økende dose slik behandlingen forutsetter.