Spørsmål: Fastlegen har sagt at vi ikke må gi Dispril til sønnen vår fordi han har astma. Kan vi bruke paracetamol i stedet hvis han har feber eller smerter?

Svar: Du har rett i at smertestillende medisiner kan forverre astma. Dette gjelder først og fremst midler som inneholder acetylsalisylsyre som for eksempel Albyl-E, Aspirin, Dispril og Globoid og beslektede preparater, deriblant Brexidol, Brufen, Ibux, Napren, Orudis og Voltaren. Intoleranse overfor disse midlene forekommer hos cirka 1 av 5 personer som har astma. Ofte er personer som ikke tåler denne medikamentgruppen også plaget av tett og rennende nese, nesepolypper og elveblest. De nevnte legemidlene kan hos disponerte personer uttløse astmaanfall som inntreffer mellom 30 minutter og tre timer etter inntak.

Salisylsyre er et av naturens konserveringsmidler og forekommer i en rekke vanlige matvarer først og fremst frukt og grønnsaker, ulike drikker som juice, øl og vin og søtsaker (peppermynte, lakris og is). Retter eller drikkevarer som inneholder disse ingrediensene kan utløse astmasymptomer, nesetetthet eller utslett hos personer som er følsomme for acetylsalisylsyre.Intoleranse overfor smertestillende midler som inneholder paracetamol er sjeldnere og svakere, men det er ikke enighet om hvor utbredt dette er. Forskere analyserte nylig 21 studier av astmapasienter og fant at forekomsten av intoleranse overfor paracetamol var 21 prosent hos voksne og 5 prosent hos barn. Flere studier har altså vist økt forekomst av astma hos både barn og voksne etter bruk av paracetamol, men det må understrekes at dette ikke er en etablert sammenheng. Forsiktighet ved bruk av paracetamol er foreløpig ikke anbefalt av noen kilder på grunnlag av dette.