Spørsmål: Har du noen råd om kosthold for oss som har kols?

Svar: Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) er kjennetegnet av kronisk hoste og tiltagende åndenød ved fysiske anstrengelser. Symptomene skyldes økt slimproduksjon i bronkiene. Dette hindrer luften i å passere ut og inn av lungene. I tillegg er mange av de ørsmå lungeboblene brutt ned. Det er i disse boblene kroppen får tilført ny og frisk luft. Sykdommen har et svingende forløp med akutte forverringer. De blir ofte utløst av forkjølelser.

Mange som lider av kols strever med å tilføre kroppen tilstrekkelig med næring. Det skyldes gjerne lite fysisk og psykisk overskudd til å tilberede måltider eller til å spise. Mange personer som har kols er derfor under- eller feilernært. Utilstrekkelig med næring gjør at man blir tappet for krefter som man trenger for å puste hvilket krever mye energi når man har kols. Sunn og variert mat kan begrense sannsynligheten for å bli rammet av infeksjoner og forsinke nedbrytningen av lungevevet. Overvekt er uheldig fordi det blir tyngre å bevege seg, og magen kan trykke mot lungene og redusere deres størrelse. Her er noen tips om hva man bør passe på: