Astma hos barn kan skyldes for mye sukker, viser laboratoriestudie.

Stadig flere barn får astma. Ifølge en undersøkelse fra 2007, publisert i The Journal of the American Medical Association, har nærmere ni prosent av alle barn og tenåringer i dag astma. Det er en dobling av antall tilfeller siden 1980-tallet.

Forskere ved University of Pennsylvania ønsket å finne ut hvorfor. De jobbet ut i fra en hypotese om at dårlige matvaner og høyere inntak av sukker er en av årsakene til denne utviklingen.

Sukkerteori

Et kosthold rikt på sukker kan muligens påvirke immunsystemet i luftveiene hos barn og bidra til slimhinnen og det omkringliggende vevet blir betent. Betennelsen forårsaker hevelse i slimhinnen, økt produksjon av slim og spasmer i musklene som omgir luftrørene. For å teste ut denne teorien studerte forskerne to grupper med mus. Den ene gruppen fikk vanlig vann. Den andre gruppen ble gitt vann med sukker.

Oppførselen til musene i den andre gruppen var akkurat som hos barn, kommenterer forskerne. Musene klarte ikke å slutte å drikke sukkervannet. De kom tilbake igjen og igjen for mer.

Overaktivt immunforsvar

Begge gruppene med mus ble så injisert med et allergen. Allergener er stoffer som kan gi allergiske reaksjoner derilbant astmasymptomer.

Forskerne injiserte begge gruppene med det samme allergenet en gang til og studerte hvordan musene reagerte.

Man så at forekomsten av betente luftveier var mer enn dobbelt så høy blant musene som fikk sukker sammenlignet med gruppen som drakk vann.

Årsaken kan være at det høye sukkerinntaket intensiverer immunforsvarets reaksjoner og derved øker risikoen for å utvikle astmasymptomer, mener forskerne.

Kilder:
Web MD 2008
American Academy of Allergy, Asthma and Immunology 2008