Spørsmål: Jeg har fått påvist lavt stoffskifte hos legen, og tar nå daglig medisin for dette. Dessverre merker jeg ingen bedring etter at jeg begynte med den. Må jeg fortsette med tablettene? Jeg vil nødig ta dem om de ikke er nødvendige.

Svar: Skjoldbruskkjertelen produserer hormonene T4 (tyroksin) og T3 (trijodtyronin). De er en forutsetning for et normalt stoffskifte. Hvis kjertelen går til grunne, vil man ha behov for tilskudd med et eller begge av disse hormonene. Som regel er det tilstrekkelig å få tilført T4 som er virkestoffet i legemiddelet Levaxin.

Årsaken til at skjoldbruskkjertelen blir svekket er oftest at den feilaktig blir angrepet av kroppens immunforsvar. Hvorfor dette skjer er ikke fullt ut kjent, men arvelige årsaker er av betydning. Kvinner rammes fire - seks ganger hyppigere enn menn og forekomsten øker med alderen. Intensiteten i angrepet på kjertelen varierer og er ofte så mild at man merker lite til det. Over tid avtar likevel produksjonen av T4 og T3. Hvis stoffskiftet er i ferd med å bli for lavt uten at dette har forårsaket noen symptomer, brukes betegnelsen subklinisk hypothyreose. Avtar stoffskiftet ytterligere er typiske tegn tretthet, tiltaksløshet, depresjon, økt søvnbehov, tendens til å fryse, treg mage eller tørr hud.

Lavt stoffskifte behandles med tilskudd med T4. De første månedene økes dosen gradvis. Årsaken til at du foreløpig ikke opplever noen virkning av behandlingen kan være at du ikke har tatt medisinene lenge nok, eller at dosen foreløpig er for liten. En annen mulighet er at du har fått påvist subklinisk hypothyreose og iverksatt behandlingen før du rakk å få symptomer. En tredje forklaring kan være at du trenger tilskudd med T3 i tillegg til T4. Nytten av denne kombinasjonen er omdiskutert, men noen føler at de har utbytte av den. I første omgang vil jeg anbefale deg å fortsette å ta medisinen som vanlig, og å spørre fastlegen din om hva han mener er grunnen til at du ikke opplever noen effekt av behandlingen.