Øresus er en opplevelse av lyd som oppstår inne i øret eller i hørselsgangene.

Det vil si at man hører lyder som kommer fra en selv. Lyden kan være forskjellig, noen ganger rytmisk som pulsslagene, eller som en ringelyd, pipelyd eller hviskelyd. I alvorligere tilfeller kan det høres ut som rene damplokomotiv.

Øresus kan derfor være av svært forskjellig styrke og karakter og er mest plagsomt når det er stille rundt oss, f.eks når man skal sove, for da er alle andre lyder stilnet.

Øresus må skilles fra hørselshallusinasjoner som opptrer ved enkelte sinnsykdommer. Hørselshallusinasjoner er oftest stemmer som gir forskjellige beskjeder.

Hvordan oppstår øresus og hva er årsaken?

Øresus oppstår på grunn av unormal stimulering av hørselsystemet. Årsakene kan være i selve ørene eller fra andre steder i kroppen.

Hos nesten alle mennesker opptrer øresus etter hvert som man blir eldre og alderstunghørthet begynner.

Kan øresus skyldes sykdom?

Ja, men den vanligste årsaken til øresus er forandringer i øret på grunn av alder, ofte med medfølgende dårlig hørsel og svimmelhet.

Kroniske og akutte mellomørebetennelser kan gi øresus, likeledes betennelser i det indre øret som Menieres sykdom. Ørevokspropper kan gi øresus. Larmskader av hørselen kan ofte være årsaken til øresus senere i livet.

Menieres sykdom er en øresykdom som fører til kortere eller lengre anfall med hørselstap, øresus og plagsom svimmelhet.

Øresus kan også skyldes svulster på hørenerven eller svulst i hjernestammen, dette er svært sjelden. Høyt blodtrykk, åreforkalkning eller blodmangel kan også gi øresus. Bivirkning av enkelte medisiner kan også være en årsak.

Bør man kontakte lege hvis man har øresus?

I og med at øresus kan oppstå ved lette betennelser i mellomøret er det rimelig å vente en to-tre uker med øresus hvis man ikke har andre plager får å se om det går over av seg selv.

Hvis øresusen ikke går over bør du kontakte lege for å utelukke at det er en sykdom som kan behandles som er årsaken.

Hva vil skje hos legen?

Legen vil spørre deg ut om symptomet ditt, om andre sykdommer og om de medisinene du eventuelt bruker.

Det er vanlig at han undersøker kretsløpet, det vil si ta blodtrykk og lytter på hjertet og blodårene som går til hodet. Han vil undersøke øret og gjøre en undersøkelse av balansenerven. Kanskje vil han måle om hørselen er i orden. Det kan også være nødvendig å ta en enkelt blodprøve, med blodprosent og senkning.

Kan legen gjøre noe med øresus?

I enkelte tilfeller kan man fjerne årsaken og dermed øresus ved å fjerne ørevoks, behandle ørebetennelser og høyt blodtrykk, men ellers er øresus lite påvirkelig av behandling.

Man venner seg heldigvis til det etterhvert så plagen blir gradvis mindre, men øresus er årsak til mye ubehag og depresjon hos eldre mennesker. Hos mange kan også øresus være en årsak til isolering fordi det er så plagsomt å hele tiden høre dårlig i tillegg til mye bråk og susing i øret.

Man må være klar over at det å redusere lyden rundt seg ikke hjelper mot øresus heller det motsatte. En radio eller kassettspiller med rolig musikk på nattbordet kan kanskje gjøre at man ikke så lett hører susingen i øret.