Hans-Kristian var en vanligvis frisk mann som jogget tre ganger i uken. Han hadde litt høyt blodtrykk, men ellers var det intet i veien med hans helse. Den siste måneden hadde han slitt med en bronkitt.

Pasient Nå er jeg vannvittig lei av å hoste og det er hele familien min også. Jeg har ikke opplevet maken i mitt snart 50 årige liv!

Den første tiden hadde han i tillegg følt seg generelt syk, men det hadde gitt seg i løpet av noen dager. Hosten derimot hadde ikke sluppet taket. Jeg lyttet på lungene hans og gjorde noen hurtigtester i blodet som ikke viste noe galt. For sikkerhets skyld fikk han også tatt et røntgenbilde av lungene. De var også helt fine.

Lege Du har fortalt at faren din var allergisk mot pollen, og den ene gutten din har litt eksem. Kanskje du også har litt følsomme slimhinner, og at de nå er blitt ekstra tirret opp av den infeksjonen du har hatt.

Pasient Ja – det kan godt hende, men hva kan vi gjøre med det?

Lege Jeg foreslår at du forsøker et astmamiddel i en ukes tid så får vi se om det demper hostingen. Medisinene vi bruker i behandlingen av astma virker nettopp ved å berolige irritable slimhinner.

"Du vil sannsynligvis ikke merke noen bivirkninger og effekten vil komme i løpet av et til to døgn. Allerede etter et par timer tid vil du kanskje erfare at det blir lettere å hoste opp det du eventuelt måtte ha av sekret i luftveiene dine."

 

Pasient Men er ikke det veldig sterke saker?

Lege Nei – dette er milde medisiner som sannsynligvis vil roe ned situasjonen i luftveiene dine.

Pasient O.k. – da prøver vi det.

Jeg skrev resept på astmamedisin og foreslo at Hans-Kristian kom tilbake om en uke. Han ringte allerede etter to dager og fortalte at hosten var avtatt og at trusselen om å hive han ut av soverommet var trukket tilbake. Vi ble likevel enige om opprettholde kontrollen for å snakke mer om muligheten for at Hans-Kristian kanskje hadde astma.