Oversikt over urter i sykdomsbehandling, hvilke sykdommer som kan behandles og hvilke planter som brukes.

Vi nevner kun de viktigste sykdomsgruppene som med godt resultat kan behandles med urter. Det gis ikke konkrete anvisninger om dosering og tilberedning.

Før urtemedisin oppstartes må du ha gjennomgått en grundig legeundersøkelse for å få stilt en nøyaktig diagnose, og så av erfaren lege eller urtemedisiner nøye fått satt opp en detaljert kur med til strekkelig dose av virksomme urter.

Ved hvilke fordøyelsessykdommer kan urtemedisiner brukes?

Katarrer i mage og tolvfingertarm kan behandles effektivt med en rekke ulike urter. De viktigste er kamille og peppermynte. Står en katarr lenge blir det ofte sår. Er det sår kan dette også behandles effektivt med kamille og kamillepreparater. Her er vi helt avhengig av å ha kamille av meget god kvalitet og dosert tilstrekkelig sterkt. Behandling av disse lidelsene bør skje i samråd med lege som har erfaring med slik behandling.

Kolikksmerter og luftplager er vanlige fordøyelsesplager hvor bruk av te laget av urtene kamille, fennikel, anis og karve ofte er tilstrekkelig for å kurere plagene.

Reisesyke, kvalme og oppkast kan behandles effektivt med ingefær. Det brukes da enten te av frisk ingefær eller pulverisert tørket ingefær.

Ved lettere kvalme og uvelhet, kan det være tilstrekkelig med varm peppermyntete.

For å stimulere apetitten bruker vi aperitiffer laget av søtrot, malurt, papaya med flere.

Disse urtene øker gjennomblødningen i slimhinnene i mage og fordøyelseskanal, de øker utskillelsen av fordøyelsesvæske og bedrer dermed næringsopptaket.

Også ved en rekke sykdommer i lever og galleveier kan urter brukes. De viktigste urtene vi bruker her er ginseng, mariatistel, artisjokk og løvetann.

I behandling av lettere diaré enten det er hos barn eller voksne, har man god hjelp av blåbær som både virker stoppende, lett desinfiserende og som inneholder så mye sukker og mineraler at væskebalansen raskere normaliseres.

Ved kraftigere diaré bruker vi kraftigere stoppende urter som tepperot og andre.

Behandling av forstoppelse bør alltid oppstartes med omlegging til fiberrik kost med tilskudd av melkesyrebakterier som du finner blant annet i Kulturmelk eller Yoghurt. Er ikke dette tilstrekkelig kan linfrø og loppefrø brukes. Disse svelges spiseskjevis med litt vann, en til seks spiseskjeer daglig. Det tar vanligvis noen dager før fordøyelsen reguleres ved en slik behandling.

Er dette ikke sterkt nok kan du bruke mer sterktvirkende urter som sennes, trollheggbær og andre. Disse sterktvirkende urtene bør kun brukes i kortere perioder, da de ved lengre tids bruk kan irritere fordøyelsen, på samme måte som en rekke andre sterktvirkende avførende preparater.

Salver og stikkpiller laget av hestekastanje og hamamelis kan brukes mot hemorroider.

Ved hvilke hjerte - karsykdommerkan urtemedisin brukes?

Ved nervøse hjertebesvær kan ekstrakter av hagtorn og vendelrot være effektivt. De virker beroligende.

Aldersbetingede hjertekarsykdommer som angina pectoris og trange blodårer til benene behandles med Hagtorn, solblom, hvitløk med flere. Ofte kombineres hvitløk med en av de to andre.

Ved lettere grad av høyt blodtrykk brukes blant annet hvitløk. Urter er ikke kraftig nok til å brukes alene ved mere alvorlige tilfeller av høyt blodtrykk, men ved lette blodtrykksforhøyelser kan ofte hvitløk alene være nok.

Ved hvilke luftveissykdommer kan urtemedisin brukes?

Ved hoste kan varm te av legestokkrose, islandslav, smalkjempe, timian og soldogg virke like godt hostedempende som ulike andre hostesafter og miksturer. Her kombineres inntaket av hostedempende urter med inntak av varm væske som også virker hostedempende.

Er det mye slim som er vanskelig å få opp, bruker vi urter med slimløsende virkning som marianøkkelblomrot, lakrisrot, eukalyptus, timian. Disse gjør at slimet blir mere tyntflytende og lettere å hoste opp.

Ved infeksjoner i luftveiene virker hvitløk, nellik og timian antibiotisk. Er det halskatarrer med streptokokker eller alvorlig lungebetennelse skal alltid sterkere antibiotika brukes. Hvitløk, nellik og timian ofte er ofte tilstrekkelig ved bihulebetennelse, virushalskatarrer og lettere bronkitter.

Ved alle infeksjoner i luftveiene er det ofte stor nytte å gi echinaceaepreparater i tillegg til annen behandling. Echinaceae har en immunstimulerende effekt, som har effekt både ved bakterielle infeksjoner og ved infeksjoner med sopp og virus.

Er det ikke nødvendig med sterke antibiotika kan echinaceae godt brukes alene for å forkorte sykdomsangrepet. Ved virusinfeksjoner i øvre luftveier virker echinaceae både immunstimulerende, men kan her også ha en virusdrepende effekt. Den største nytten av echinaceae har vi til infeksjonsforebyggende behandling hos pasienter som stadig får tilbakevendende infeksjoner i luftveiene. Da tas echinaceae forebyggende i to til tre måneder eller lenger.

Ved forkjølelses - sykdommer kan echinaceae brukes effektivt både for å behandle og for å forebygge. Ved akutte forkjølelser bruker vi i tillegg inhalasjoner av varm urtedamp. Inhalasjon av varm kamilledamp eller eukalyptus er mest brukt. Dette brukes mye ved forkjølelse og helt akutte virusinfeksjoner i øvre luftveier og ved akutte strupekatarrer med heshet.

Bruk av inhalasjonsdampbad kan ha rask og effektiv virkning ved akutt strupekatarr.

Andre lidelser hvor urter brukes med godt resultat?

Kronisk blære- og urinveiskatarr kan behandles med store doser kjerringrokkte over lengre tid. Er det behov for antibiotika ved mer hardnakkede infeksjoner, da bruker vi bladene av tyttebær og melbær med flere.

Disse teene og kjerringrokk kombineres ofte med stort væskeinntak og store mengder vitamin C for å surgjøre urinen.

Urindrivende teer kan brukes ved lettere hevelser i kroppen. De viktigste urtene er einerbær og gullris.

Prostatabesvær hos menn kan avhjelpes med blant annet kjerringrokk og gresskarfrø. Det er ved prostatitt hos yngre menn og de godartede forstørrelsene av prostata hos eldre at urtemedisin har effekt. Denne behandlingen er langvarig og pågår ofte i måneder. Behandlingen kan være effektivt symptomdempende, men det tar ofte noen uker før bedringen kommer.

Omkring halvparten av alle med premenstruelle spenninger vil ha stor nytte av gammalinolensyre som er hovedbestanddelen i nattlysoljen.

Pasienter med store konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse også hos eldre, blir ofte betydelig bedre med ginseng.

Innsovningsbesvær kan forsøkes behandlet med humle og vendelrotpreparater, disse virker mildt beroligende.

Ved utvendig sårbehandling brukes kamille, høstasters, papaya med flere. De brukes både lokalt og innvortes.