En god natts søvn før en eksamen er ikke bare nødvendig for hvilens skyld. Den hjelper også på hukommelsen, viser en ny studie.

Det viser seg nemlig at hjernen under søvnperioden langtidslagrer informasjon den nylig har mottatt. Med andre ord – søvnen sikrer at informasjonen blir flyttet fra kortids- til langtidshukommelsen.

Søvnforskere ved Harvard Medical Shcool i USA har utført en studie på 48 voksne i alderen 18 til 39 år. Halvparten av gruppen fikk lære seg 20 tilfeldig valgte ordpar klokken 21 på kvelden. Deretter gikk de hjem og sov i syv timer før de returnerte og tok en hukommelsestest klokken 09 morgenen etter.

Den andre halvparten lærte seg de 20 ordparene klokken 09 om morgenen og tok hukommelsestesten 12 timer senere, uten å ha sovet i mellomtiden.

Resultatet av testen var overraskende. Gruppen som hadde sovet mellom innlæring og test gjorde det 13 prosent bedre på prøven enn gruppen uten søvn.

Halvparten av deltakerne i de to gruppene fikk også en ekstra test. De ble like før prøven vist en rekke ordpar som ikke var inkludert i prøven, og skulle deretter ignorere disse nye ordparene når de løste oppgavene. I denne gruppen ble testresultatene hele 58 prosent høyere for søvngruppen.

Forsøket ble siden utvidet med 12 nye deltakere, samt forlenget til 24 timer – og resultatene ble de samme. Dette viser at hjernen ikke bare befester kunnskapen under søvnen, men også beskytter den mot innvirkning fra annen informasjon.

Kilde: Current Biology, 2006