Blir man mer vital og får bedre hukommelse av rosenrot? Bedrer dette kosttilskuddet potensen?

De siste årene har ekstrakt fra røttene til den viltvoksende planten rosenrot (Rhodiola rosea) blitt et populært kosttilskudd mot fysisk og psykisk stress. Middelet skal i tillegg angivelig bedre hukommelsen, senke blodtrykket, blodsukkeret og kolesterolnivået, øke seksualfunksjonen, lindre depresjoner og forebygge kreft.

Ved grundige søk i medisinske forskningsdatabaser fant nylig en gruppe fagpersoner tilknyttet den norske offentlig finansierte legemiddelinformasjonstejensten (RELIS) til sammen 30 undersøkelser som belyste nytten av å ta kosttilskudd som inneholder rosenrot. I de fleste av disse studiene hadde man forsøkt å finne ut om midlene bedret den fysiske og psykiske kapasiteten hos deltakerne. Dessverre fant man ingen sikker effekt av disse tilskuddene.

Til tross for gjentatte søk i medisinske databaser har jeg heller ikke funnet vitenskapelige undersøkelser som viser at rosenrot kan øke den seksuelle lysten eller evne hos menn eller kvinner. Det har heller ikke vært utført gode studier som kartlegger bivirkninger ved bruk av disse midlene og om de trygt kan benyttes av gravide eller ammende.

Kilde: RELIS
Foto: © iStockphoto.com/alvarez