Spørsmål: Jeg har alltid vært litt rund, men etter at jeg slanket meg sitter fortsatt fettet igjen rundt brystkassen. Derfor ser det ut som om jeg har bryster.

Av denne grunn går jeg alltid med skjorte på. Likevel synes det gjennom klærne og derfor ønsker jeg å gjøre noe med det. Finnes det hormontabletter som kan fjerne brystene, eller må de opereres bort?

Svar: Brystkjertlene hos gutter øker vanligvis litt i forbindelse med puberteten. Økningen er nesten alltid forbigående. Behandling er ikke nødvendig med mindre kjertelveksten er stor og vedvarende. Økt bryststørrelse i voksen alder er oftest en følge av normal aldring eller vektøkning. Ulike sykdommer, en bivirkning av medisiner eller bruk av enkelte dopingmidler er mindre hyppige årsaker. Hos deg er nærliggende å tenke at brystforstørrelsen har sammenheng med tidligere overvekt.

Hormontabletter kan fjerne kjertelvev som har vært til stede i mindre enn et år. Ved lengre varighet og ved brystforstørrelse som ikke blir borte ved vektreduksjon er kirurgi mest virksomt. Hvilken metode som er best egnet avhenger av om problemet først og fremst skyldes overskudd av brystkjertelvev, fett eller hud. De fleste slike operasjoner må bekostes av den enkelte ved en privat klinikk. Hvis brystene er så smertefulle at man for eksempel har problemer med å sove i sideleie eller overskuddet er så betydelig at det medfører sårdannelser og tendens til infeksjon i hudfolder eller brystene er kvinnestore og er en bivirkning av nødvendige medisiner, kan man få utført kirurgisk korreksjon kostnadsfritt ved et offentlig sykehus.