Spørsmål: Jeg er svært overvektig med BMI på 61 og har prøvd det meste for å gå ned i vekt. Derfor ønsker jeg å søke om å få utført gastric bypass med støtte fra det offentlige. Vet du hvor og hvordan jeg kan gjøre det?

Svar: Kirurgisk behandling er til god hjelp for mange som sliter med alvorlig fedme. De to vanligste operasjonsmetodene (gastric bypass og gastric sleeve) innebærer at magesekken gjøres mindre. Fedmekirurgi er et tilbud til personer med BMI over 40, og for dem med BMI mellom 35 og 40 med alvorlig tilleggssykdom som diabetes, hjertesykdom, nattlige pustestopp eller høyt blodtrykk.

Utredning med sikte operativ behandling er tilgjengelig ved en rekke sykehus i Norge. Du finner en oversikt over ventetiden ved de ulike sykehusene på frittsykehusvalg.no. Fastlegen din vil kunne henvise deg til utredning ved det sykehuset du ønsker. Der vil du få grundig informasjon om hva du kan forvente å oppnå med de ulike operasjonsmetodene, hvilke komplikasjoner som forekommer og bivirkninger som du må være forberedt på.

Du kan ikke regne med å bli normalvektig som følge av fedmekirurgi, men du kan forvente å miste omtrent 70 prosent av overvekten. For å oppnå varig vekttap er det avgjørende å endre matvaner og livsstil. God støtte fra familien eller dine nærmeste er viktig for å nå dine mål.