Etter oppdagelsen av hormonet ghrelin som styrer matlyst, energiforbruk og nedbrytning av fett, har flere forskere startet utviklingen av det som kan bli en vaksine mot overvekt. Foreløpig er den kun testet ut på mus.

Ghrelin-hormonet ble oppdaget så sent som i 1999, og i etterkant har svært mye forsking blitt gjort på dets funksjoner. Det har vist seg at hormonet styrer mye av energiomsetningen i kroppen, i tillegg til å være kraftig appetittstimulerende. Ghrelin produseres av spesialiserte celler i magesekken.

Forskere forsøker nå å hemme ghrelinets virkning ved å produsere en vaksine mot hormonet. De bruker samme teknikk som mange vaksiner mot virus og bakterier bruker. Metoden går ut på å få kroppens immunforsvar til å gjennkjenne ghrelinmolekylet som kroppsfremmed, og dermed uskadeliggjøre det.

I studier på mus viste det seg at musene som fikk vaksinen spiste like mye som ubehandlede mus, men la på seg 20-30 prosent mindre. Dyrene ble riktignok foret med mat med lite fett og energi, så det stilles spørsmålstegn ved vaksinens effekt på personer som spiser mye fet, usunn mat.

Det gjenstår mye arbeid før vaksinen kan benyttes på mennesker, hvis den i hele tatt kommer på markedet. Forskerne er optimistiske og tror at den kan testes på mennesker om et par års tid. De påpeker at selv om det er en enorm etterspørsel etter en slik behandling, vil de ikke ta snarveier, men teste ut vaksinen grundig før det blir aktuelt å gi den til mennesker.

Kilde: Proceedings of the Natural Academy of Sciences, august 2006