Tobias tilbrakte mye tid på dataen. Ved fysisk aktivitet ble han raskt tungpustet.

Tobias kom sammen med moren sin.

Pasient Kan du forklare Tobias at det ikke er bra å bare sitte inne med dataspill!

Pasient Å, mamma, du er bare så teit!

Han var elleve år og tydelig irritert på moren. Hun fortalte at han ble fort tungpustet ved fysisk aktivitet. Tobias kikket spent på meg for å høre hva jeg hadde å si til dette. Jeg registrerte at han var noe overvektig.

Jeg fortalte ham at jeg også tidligere trivdes bedre med å pusle med datamaskinen min enn å trene. Men at jeg var enig med mammaen hans i at det bra å være aktiv og spise sunt. Da ble man både glad og sterk i kroppen.

Ifølge en studie fra Norges idrettshøgskole har norske barn de siste ti til 20 årene fått dårligere balanse, koordinasjon og fysikk. Undersøkelsen har avdekket store forskjeller mellom de fysisk flinke elevene og de som er mindre aktive. Hele 21 prosent av barna i undersøkelsen var overvektige.

Om ikke denne utviklingen blir snudd kommer barna til å få en rekke helseproblemer. Inaktivitet og overvekt kan gi diabetes, hjertekarsykdommer, enkelte former for kreft, slitasje i ledd, dårlig rygg og vonde muskler.

Like viktig er at fedme og inaktivitet kan gi dårlig selvbilde og følelsen av å ikke mestre. Fysisk aktivitet, derimot, styrker selvtilliten og forebygger depresjon.

Man bør ikke skremme barn med hvor syke de kan bli og å fokusere for mye på kropp, slanking og trening. Det kan gi barn en følelse av å ikke være bra nok. På den annen side er det ikke bra å tillate at de blir overvektige med de problemene dette medfører fysisk og psykisk.

Foreldre er viktige rollemodeller og påvirker barnas aktivitetsnivå. Mor og far kan hjelpe ungene i gang på ulike måter blant annet ved å gjøre morsomme aktiviteter sammen med dem slik at de får lyst å bevege seg. Barn må få lære å kjenne den fantastisk gode opplevelsen å være fysisk sliten.

Jeg fortalte Tobias og moren at foreldre er stort sett er flinke til å si at barna må bevege seg mer, men at det er like viktig at familien gjør aktiviteter sammen.

Pasient Ja, men mamma og pappa er like slappe. Vi er for det meste inne på lørdag og søndag, fortalte Tobias. Han var åpenbart fornøyd med å plassere noe ansvar over på moren.

Lege Da bør dere alle sammen være mer aktive og ikke bare du, Tobias, svarte jeg ham.

Jeg anbefalte at de også tenkte over familiens kosthold. De fleste familier har nytte av å endre rutiner. Barnefamilier har for ofte pølser og pizza på menyen,- sikkert fordi barna liker dette godt.

Lege Det lønner seg å ha et godt utvalg av frukt, grønnsaker og grovt brød i huset, fortsatte jeg.

Pasient Der ser du, mamma. Hun er så utrolig glad i brus, skjønner du. Tobias var i støtet nå og kikket megetsigende på meg.

Moren ble brydd. Hun sa at det var dessverre riktig som Tobias sa, og at de ville prøve å endre rutinene sine.

Jeg sa til slutt at Tobias selvfølgelig ikke burde sendes på noe hardtrening hvis han ikke var motivert for det. I første omgang var det viktigst å komme i gang på en lystbetont måte. Kanskje en ny sparkesykkel eller sykkel kunne friste han til økt aktivitet? Eller han kunne på en eller annen aktivitet sammen med en av sine ”datakompiser”? Barn bør heller ikke kjøres til skolen dersom veien er trygg nok.

Lege Ja, hva tror du om dette da, Tobias, spurte jeg til slutt.

Pasient Greit for meg! Du får bare si at også mamma må skjerpe seg litt. Hun kjører alltid, selv når hun skal bort i kiosken!

Vi avtalte at de skulle komme tilbake om en måned, så skulle vi snakke om hvordan det hadde gått og legge opp en plan for treningen videre.