Overvekt kan være forhåndsbestemt fra naturens side.

Over 66 prosent av befolkningen i USA er overvektige. Lenge har kostholdet fått skylden.

Hjernen overvåker vekten

Forskere mener nå at alle personer er satt inn i en forhåndsbestemt individuell vektklasse fra naturens side. Denne vektklassen har et ”slingringsmonn” på rundt 15 kilo.

Uten at du er klar over det selv overvåker hjernen avvik fra din naturlige vektskala. Dette skal visst være grunnen til at folk ikke går ned i vekt selv når de hopper over noen måltid til dagen eller brenner noen ekstra kalorier på kveldsturen.

Prøver du å tvinge vekten under den naturlige satte grensen vil du automatisk bli mer sulten og til slutt spise mer. Samtidig vil kroppen jobbe på sparebluss for å komme tilbake til naturens idealvekt.

De som prøver å øke vekten ut over naturens marginer, vil oppleve det motsatte. Mat vil plutselig virke uinteressant og kroppen vil jobbe på spreng for å kvitte seg med de ekstra kiloene.

Fedme avgjøres før fødsel

Nyere forskning antyder at kroppsvekten blir avgjort allerede før fødselen. Resultatene viser at kvinner som spiste lite under graviditeten oftere får barn som vokser opp til å bli overvektige. Flere undersøkelser viser også at røyking under graviditeten øker sjansen for et overvektig barn.

I New York er restaurantene nå pålagt å vise rettenes kaloriinnhold i menyene. Andre motgrep som å fjerne all ”nei-mat” fra skolene og merke brusflasker med advarsler som på sigarettpakker, blir vurdert.

Nå kan det vise seg at alt dette er mer eller mindre bortkastet. Kosthold og fysisk aktivitet spiller selvfølgelig en rolle – men kanskje ikke en fullt så stor rolle som vi trodde.

Kilde: New York Times