Vårt moderne liv med elektroniske hjelpemidler, TV og dataspill fører til at stadig flere barn (og voksne) tilbringer mye tid på rumpa, Overvekt er et økende problem. Den beste kuren mot denne stillesittende trenden er å komme seg ut i naturen!


Det er ikke så mye som skal til. Du trenger ikke kjøpe spesielle klær eller kjøpe telt og primus. En tur i parken, stranda eller til nærmeste fiskevann holder i massevis for å holde barna fysisk aktive. Og de helsemessige gevinstene er formidable.

Et aktivt liv er den beste forebyggingen mot en rekke sykdommer, som for eksempel hjerte- og karsykdommer, fedme, muskelplager og diabetes (senere i livet). I tillegg viser det seg at å holde seg fysisk aktiv også er bra for den psykiske helsen.

Og den beste garantien for at barna er fysisk aktive, er å ta dem med utendørs.

FORDELER

Det er mange fordeler med å leke utendørs. For det første er det mye bedre plass utendørs! Her kan ungene virkelig løpe, hoppe, klatre, tulle og tøyse til de blir skikkelig slitne. I tillegg er naturen full av ”leketøy”. En gren, en stor stein, en bekk – alt som finnes i naturen er spennende og har stort lekepotensiale for kreative barn. Her tilfredsstilles også barnas stadige krav til utfordringer samtidig som terrenget stimulerer den motoriske utviklingen.

Utendørs kan man bruke utestemmen – den hører faktisk med og teller ikke som støy når man er ute. Dermed slipper barna å hysjes på hele tiden, og leken begrenses ikke av å måtte beherske seg og være stille. Naturen gir mange flere muligheter til lek enn man har inne, og omgivelsene inspirerer til spontanitet og bruk av fantasien. Dermed får man bedre samspill mellom barna og en mye mer kreativ lek. Planter og dyr stimulerer barns nysgjerrighet, og er en evig kilde til forundring og kunnskap.

Barn som regelmessig ferdes i naturen blir generelt tryggere, mer utholdende og får bedre kroppsbeherskelse enn barn som sjelden kommer seg ut.

FORELDRE ER ROLLEMODELLER

Foreldre er de viktigste rollemodellene for barna sine i hverdagen. Derfor er det viktig at foreldre går foran med godt eksempel, samt oppfordrer og legger til rette for fysisk aktivitet. Barnet ditt tar etter deg, og fundamentet legges i småbarnsalderen, mens du fremdeles er barnas største helt og før den verste trassen tar dem. Aktive foreldre fostrer aktive barn!

Det er viktig at foreldrene viser interesse for barnets deltakelse i aktiviteter, og gjerne selv tar del. Særlig mors deltakelse og interesse i barnets aktiviteter ser ut til å være viktig for barnet. Husk å skryte av barnet når det tar deltar i aktiviteter!

Ikke alle foreldre er villmarkens sønner og døtre og vant til – og komfortable med - å ferdes i skog og mark. Da kan man ha god hjelp av å oppsøke organiserte miljøer, som for eksempel speideren.

IKKE SÅ MYE SOM SKAL TIL

Det viktigste er å komme seg ut av døren. I stedet for en topptur eller en femmils skitur kan man base i snøen, bygge snømann, dra i akebakken, klatre i trær, sykle til badestranda, gå tur i skogen og plukke kongler, og så videre. Mulighetene er mange, bare man bruker fantasien. Inviter gjerne barnets venner med på tur – det er mer motiverende for barna enn bare å dra sammen med mamma og pappa.

Husk å aldri gjøre fysisk aktivitet til tvang, men integrer i stedet aktivitet i hverdagen ved å velge å gå fremfor å ta bilen, ta trappen i stedet for heisen, etc. Og ikke glem leken! Løp om kapp hjem fra butikken, og lek har’n og boksen går i hagen. Hopp paradis, tau og strikk og ha det gøy!

Kilder:
helsedirektoratet.no
bufetat.no
nhi.no
samferdsel.toi.no
lekegrinda.com