Spørsmål: Hjelper det å trene når man er forkjølet, eller gjør det vondt verre?

Jeg har hørt begge deler fra personer som jeg mener har peiling på sånt, så jeg er usikker på hva jeg skal tro.

Svar: Undersøkelser har vist at de som trener jevnlig har færre forkjølelser enn de som lever et stillesittende liv. Men man har vært uenige om det hjelper å trene hvis man er forkjølet, eller om man er best tjent med å ta det med ro. Tilhengere av trening hevder at fysisk aktivitet stimulerer immunforsvaret og at en lett forkjølelse er ingen hindring. Andre mener at kroppen trenger hvile. Resultatene fra vitenskapelige studier tyder på at begge kan ta feil.

I en undersøkelse fra 1998 ble 34 friske studenter utsatt for rhinovirus som er en av de hyppigste årsakene til forkjølelser. Halvparten av studentene trente deretter 40 minutter annen hver dag. Resten av deltakerne tok det med ro. Etter ti dager oppsummerte man omfanget og varigheten av forkjølelsessymptomene. Det var ingen forskjell mellom de som trente og deltakerne som lot det være. Forkjølelsen varte like lenge og var like plagsom i begge gruppene. Studien ble gjentatt i 2003 med samme resultat.

Forskerne advarer likevel eldre eller kroniske syke mennesker mot å trene når de er forkjølet fordi det kan bli en for stor belastning for kroppen. Av samme grunn bør mennesker med god helse heller ikke trene hvis de har feber eller intense forkjølelsessymptomer. Når man er feberfri og på bedringens vei, kan man være tiltagende aktiv. Det lønner seg å begynne rolig og ikke forsøke å hente inn igjen de tapte treningsøktene. En for iherdig start fører gjerne til frustrasjon over sen framgang. Og i verste fall blir man overtrent.