Hvorfor gir doping bedre idrettsprestasjoner?

Dopingmidlene- og metodene virker inn på de funksjonene i kroppen som er avgjørende for prestasjonsevnen. Her er en oversikt over de viktigste metodene.

Anabole steroider og veksthormon

Disse øker muskelmasse og -styrke.

Bloddoping

Det bedrer evnen til å bringe oksygen ut til cellene og avfallsstoffene tilbake for utskillelse.

En rekke dopingmidler gir bare en kortvarig bedring av prestasjonsevnen, og det tas i forbindelse med selve konkurransen.

Stimulerende midler

De gir akutt økt funksjon i hjernen og/eller hjertet og lunger.

Narkotiske stoffer

De demper opplevelsen av smerte og andre hemmende impulser.

Vanndrivende midler

Disse reduserer kroppsvekten foran innveiing i idretter med vektklasser, og gir utøveren en mulighet til å delta i en vektklasse hvor konkurrentene er mindre og svakere enn ham/henne selv.

Kan en utøver bli «hekta på» doping med anabole steroider?

Kroppen har et godt utviklet system for å regulere egenproduksjonen av kjønnshormoner. Når kroppen overflommes av syntetiske steroider blir egenproduksjonen raskt helt borte. Reguleringssystemet blir ofte helt forstyrret under en steroidkur, og kan miste sin funksjon for mange måneder. Det er vanlig at utøveren p.g.a utålmodighet eller spekulative teorier øker doseringen fra kur til kur, og ikke sjelden øker kurens varighet, mens den steroidfrie pausen blir stadig kortere. Kroppen får derved ikke anledning til å komme seg skikkelig fra kur til kur, og kan ikke lenger fungere verken under trening eller i konkurransesituasjonen uten steroider. Utøveren er derved helt avhengig av steroidene for videre deltagelse i idretten; - Han er hekta på dop. Steroidene må benyttes også i konkurransesesongen, selv i kortere intervaller mellom konkurransene. Som regel blir en slik utøver, dersom han driver toppidrett, fanget av dopingkontrollen i denne situasjonen, slik det skjedde bl a med Ben Johnson.