Hva er det som er sunt å drikke?

Rent vann er sunt og ofte den beste tørstedrikken.

Mange andre vanlige drikker inneholder salter eller sukker som gjør at du blir fortere tørst igjen enn av rent vann.

Hva bruker kroppen væske til?

En voksen person trenger minst én liter væske per dag. Vannet i det vi drikker og spiser brukes til å lage urin og avføring, fordamping fra hud og åndedrett, til svetting og til erstatning for blødninger.

Dersom vi ikke får noe væske i oss vil vi bli alvorlig syke. Nyrene er de viktigste indre organer som regulerer vannomsetningen i kroppen. Dersom vi får litt lite vann i oss vil nyrene skille ut mindre urin og det blir hard avføring. En del kvinner og eldre er plaget av treg mage fordi de drikker lite væske.

Det kan jo bli litt kjedelig å bare drikke vann?

Det er jeg enig i, men det drikkes for lite vann i Norge, hvor vi har så rikelig av det. For eksempel kan det være en god vane å bruke vann til middagen istedenfor saft eller øl.

Til frokost har vi jo tradisjon for å drikke melk til brødskiver eller på frokostblandinger. Dette kan du gjøre, men bruk magre melketyper. Det er viktig for hjertet og tarmene. Lite fett holder blodårene i hjertet friske, mens mye vann gjør at avføringen holder seg normal.

Hva med kaffe?

Kaffe smaker godt for mange og har en oppkvikkende virkning på grunn av koffeinet.

I løpet av de siste årene er vi blitt klar over at det finnes noen fettstoffer i kaffen som kan øke konsentrasjonen av kolesterol i blodet.

Disse fettstoffene blir frigjort når vi koker kaffen, men vi får lite i oss hvis vi bruker filter eller pulverkaffe. Derfor vil jeg anbefale at du lager kaffen på disse to måtene.

Er te sunt?

Så vidt vi vet nå har vi mange gode virkninger av te.

Te av mange slag kan inneholde noen kreftforebyggende stoffer. Vanlig te som vi bruker i Norge gir vann og god smak. Den virker også litt vanndrivende.

Bruk te i ulike varianter, det er mulighet for mange gode smaksopplevelser!

Er det ok å drikke lettbrus?

Det er ikke påvist uheldige virkninger av de søtstoffene som nå brukes mest. Unntaket er natriumsyklamat. Ved å gi kjempedoser til mus kan de få kreft. Det er ingen holdepunkter for at de doser som brukes hos menneske gir slike virkninger.

Lettbrus er trygt å drikke, de gir lite eller ingen energi (kalorier) og er bedre for tennene enn sukkerholdig brus.

Hva med alkoholholdige drikker?

Øl, vin og brennevin drikkes av cirka 85 prosent av befolkningen over 15 år. Smak, tradisjoner og rusvirkninger gjør sitt til at mange setter pris på disse drikkene.

Det finnes holdepunkter for at de som drikker moderat med alkohol har mindre hjerteinfarkt og lavere dødelighet enn de som ikke drikker noe. Alkoholholdige drikker gir økning av blodtrykket og økt forekomst av brystkreft hos kvinner. Ved stort forbruk kommer det mange uheldige virkninger i ulike organer.

Det er mange sosiale virkninger av alkohol som er uheldige. Det er særlig menn som blir voldelige og ubehagelige under rus. Dette vurderer jeg som et stort samfunnsproblem. Det bør være en grunn til at vi sparer på bruken av alkohol.

Kan gravide drikke alkohol?

Jeg vil anbefale at de som er gravide eller umiddelbart planlegger å bli det, ikke drikker alkohol.

Risikoen for abort og medfødt misdannelser er økt ved moderat inntak som 25 gram per dag (tilsvarer en hel pils). Ved store alkoholinntak, som 70 gram per dag, vil det være stor fare for alvorlige alkoholskader.