Kolesterol er et fettstoff som har mange funksjoner i kroppen.

Det er forstadium for kjønnshormoner, kortisol, D-vitamin og gallesyre. Kolesterol er viktig for transport av fett mellom ulike deler av kroppen, og gallesyrene er nødvendige for at fettet skal fordøyes og suges opp i tarmen.

Det finnes i nesten alle cellemembraner hvor det kan regulere gjennomtrengeligheten og aktiviteten av ulike proteiner. Uten kolesterol kan ikke kroppen fungere.

Hva er det som påvirker nivået av kolesterol i plasma?

Kroppen kan lage all den kolesterol den trenger selv. Vi er altså ikke avhengig av å spise kolesterol.

Konsentrasjonen av kolesterol bestemmes til en viss grad av arv, men den kan påvirkes sterkt av hva slags mat vi spiser.

Det finnes noen familier som har medfødt svært høye verdier for kolesterol i plasma, men de aller fleste som har for høyt kolesterolnivå i Norge i dag, har det fordi de spiser for mye fet mat.

Er høyt kolesterolnivå farlig?

Jo høyere nivået av kolesterol i blodet er, jo høyere er risikoen for å få hjerteinfarkt.

Dersom lav fysisk aktivitet, røyking og høyt blodtrykk kommer i tillegg, vil risikoen øke (mer enn man ville forvente bare ved å summere risikofaktorene).

Det er altså ingen tvil om at det er gunstig å ha et lavt nivå av kolesterol i blodet av helsemessige grunner.

Likevel er det viktig å være klar over at mange andre forhold enn kolesterolnivået bestemmer om man skal få hjerteinfarkt. Derfor kan man bli meget gammel med et høyt kolesterolnivå, eller man kan dø i ung alder av hjerteinfarkt uten å ha høyt kolesterolnivå. (Kolesterolnivået bør være under 5 mmol/liter.)

Når man er hos lege bør kolesterolnivået sjekkes ved blodprøve.

Hva er "farlig" og "godt" kolesterol?

Kolesterolet i plasma er bundet til partikler som består av fett og proteiner. De kalles for lipoproteiner (lipo= fett).

Det meste av kolesterolet i plasma er bundet til lipoptoteiner som kalles LDL, og dette kan hopes opp i blodårene og føre til at de blir tette. I noen deler av kroppen vil vevet dø når blodårene tettes til. Dette gjelder særlig hjertet, hjerne, nyrer og blodårene i bena. Konsentrasjonen av LDL går opp når man spiser mye fett og kolesterol.

Noe av kolesterolet i plasma er bundet til lipoproteiner som kalles HDL. Dette kalles ofte det "gode" kolesterol som er på vei fra blodårene for å bli utskilt gjennom leveren til gallen. Jo høyere konsentrasjonen av HDL er, jo mindre er risikoen for å få hjerteinfarkt. Konsentrasjonen av HDL går litt opp når man driver fysisk aktivitet.

Er det farlig å ha lavt kolesterol?

Noen studier har vist at personer med lavt kolesterol har større dødelighet enn dem som har litt høyere kolesterolnivå. Dette skyldes at blant dem som har svært lavt kolesterolnivå i land hvor det spises mye mettet fett, finnes det endel personer som har kreft. Når man har kreft får man lavt kolesterolnivå fordi kolesterolet brukes til svulstoppbyggingen.

I flere store studier hvor man har senket kolesterolnivået med medikamenter, er det funnet en tydelig reduksjon i antall hjerteinfarkt. Dessuten er det vist at befolkningsgrupper med lavt kolesterolnivå har meget lav forekomst av hjerteinfarkt.

Funnene tyder altså på at det ikke er farlig å ha lavt nivå av kolesterol eller senke det ved hjelp av sunn mat og fysisk aktivitet.

Hva skal jeg spise?

- Spar på fete melkeprodukter som helmelk og smør
- Bruk mye brød og lite eller ikke noe fett på brødet. - Bruk oljer i matlagingen.
- Du kan spare på fettet ved å bruke mikrobølgeovn eller grill.
- Skjær bort synlig fett fra kjøtt og sats på magert kjøtt.
- Spør etter pølser med tre prosent fett.
- Dersom du har høyt kolesterolnivå bør du også spare på antall eggeplommer.
- Frukt, grønnsaker, poteter og fisk av alle slag er fritt fram.
- Bruk filtrert eller pulverkaffe istedenfor kokekaffe.