Den slankende effekten av ulike tiltak har vært gransket i en rekke vitenskapelige studier. Men inntil nylig visste man lite om man ble mer tilfreds hvis man gikk ned i vekt.

En rekke forskningsrapporter har belyst helsefarer som følge av overvekt. Man vet blant annet at personer som veier for mye har økt risiko for å få diabetes, slitasjegikt og høyt blodtrykk.

En gruppe forskere har nå gjennomgått 395 vitenskapelige undersøkelser som har forsøkt å belyse denne problemstillingen. Kun 34 av disse undersøkelsene var utført på en slik måte at de kunne tillegges vekt. De omfattet slankende tiltak som å endre kostholdet og mosjonere mer, bruk av medisiner, akupunktur eller kirurgiske inngrep.

Man skilte deretter effekten av tiltakene fra effekten av den reduserte vekten. For eksempel vil nesten alle personer som begynner å trene få økt livskvalitet uavhengig av om vekten går ned eller ikke. I denne studien ønsket forskerne å finne ut om man ble lykkeligere utelukkende av at overflødig vekt forsvinner. Når man summerte resultatene viste det seg at færre kilo hos del fleste mennesker oftest ikke fører til:

- et lysere sinn
- mer tilfredshet
- mindre smerter
- økt trivsel sammen med andre mennesker
- opplevelse av bedre helse

Kilde: Journal of Clinical Epidemiology