Det utskjelte kunstige søtstoffet aspartam, er ikke helsefarlig.

Søtstoffet aspartam (NutraSweet®) er blitt anklaget for å være kreftfremkallende, fetende, og ødeleggende for både fruktbarheten og nervefunksjonene.

Nå viser en ny studie at søtstoffet er uskyldig.

Aspartam blir brukt som søtstoff i matvarer som suketter, ketchup, lettbrus og andre sukkerfrie produkter.

Mange forbrukere mener stoffet er farlig, noe som har ført til at aspartam har tapt markedsandel til andre kunstige søtstoffer som sukralose.

Undersøkelsen slår nå fast at det ikke er noen vitenskapelige bevis for at aspartam er helsefarlig, selv når inntaket overskrider anbefalt daglig dose.

Rapporten konkluderer med at aspartam er:

- ikke kreftfremkallende
- ikke skadelig for nervesystemet og gir minne- eller lærevansker
- ikke uheldig for fruktbarheten eller produksjonen av morsmelk
- ikke fetende, men et bedre og kalorifattig alternativ til sukker
- ikke øker sjansen for svulster i hjernen
- trygt for diabetikere og et viktig bidrag til et sukkerfritt kosthold

Et internasjonalt vitenskapspanel har gått gjennom over 500 forskningsrapporter om aspartam. Panelet har undersøkt hvilke risikoer som kan knyttes til et gjennomsnittlig inntak av aspartam.

Rapporten ble publisert i septemberutgaven av fagtidsskriftet Critical Reviews in Toxicology.

Studien er finansiert av det japanske firmaet Ajinomoto Company. Firmaet produserer blant annet asparginsyre, som er en av hovedingrediensene i aspartam.

Kilder:
Critical Reviews in Toxicology 2007
Wikipedia