Er virkelig margarin sunnere enn smør?

Diskusjonen har pågått lenge, men er virkelig en av dem sunnere enn den andre?

Det er god grunn til forvirringen.

Smør, som mennesker har spist i tusener av år, er laget av animalske fettprodukter – i dette tilfellet fløte. Det betyr at det inneholder høye kolesterolnivåer og mye mettet fett som ikke akkurat er en vitaminkur for hjerte og blodkar.

Margarin på sin side er laget av flerumettede vegetabilske oljer og inneholder derfor ikke mettet fett. Mange regner derfor med at margarin er sunnere og godt for hjertet.

Det er dessverre feil. Prosessen som omformer flytende oljer til halvharde pakker med margarin fører nemlig til herdet fett, såkalt transfett, som er minst like farlig som mettet fett.

Likevel har de fleste forskere og helseeksperter kommet fram til at margarin er det tryggeste alternativet så lenge du velger med omhu.

For å unngå det meste av det herdede fettet er det best å gå for mer flytende margarintyper. Mange er nå tilsatt flytende oljer og er dermed litt mykere og sunnere.

Men det aller beste alternativet er å droppe både margarin og smør og velge oliven- eller rapsolje. De inneholder sunt umettet fett som reduserer risikoen for åreforkalkning og hjerteproblemer.

Konklusjon: Margarin er noe sunnere enn smør, men er langt fra det beste alternativet.

Kilde: New York Times 2007