Er egentlig brunt sukker sunnere enn hvitt?

Brun ris er bedre enn hvit. Fullkornsrundstykker og grovbrød er helseligere enn hveteboller og loff.

Det er også sagt at brunt sukker er et sunnere alternativ enn hvitt. Men stemmer det?

Nei. Sannheten er at brunt sukker ofte er vanlig hvitt sukker som er gjentilsatt molasse. Molasse er et stoff som blir fjernet fra sukkeret i hvitgjøringsprosessen.

De flest produsenter foretrekker denne metoden fordi det gir dem bedre kontroll over fargen og størrelsen på sukkerkrystallene til den ferdige varen.

Ordentlig brunt sukker blir kalt for ”råsukker” og inneholder molasse naturlig.

I molasse finner vi mineraler som kalsium, kalium, jern og magnesium. Men mengdene er så små at det gir ingen helsegevinst i å gå over til brunt sukker.

Næringsinnholdet i raffinert og uraffinert farin er stort sett det samme. En teskje brunt sukker har 17 kalorier, mens en teskje hvitt sukker har 16.

Det betyr at den eneste virkelige forskjellen på de to er smaken.

Kilde: New York Times 2007