Mikrobølgeovnen dreper ikke bakterier like godt som andre varmekilder på kjøkkenet.

Mange tror at mikrobølgeovnen er i stand til å kverke alle eventuelle bakterier på middagsrestene. Dette stemmer nok ikke helt.

Mikrobølgeovner varmer fra innsiden og ut – og ikke fra utsiden og inn som tradisjonelle tilberedningsmetoder.

Eventuelle kalde områder på matens overflate blir ikke dekket av varme og har dermed større sjanse for å forbli kalde. Disse områdene virker som små oppbevaringslommer for bakterier, som i verste fall kan føre til matforgiftning.

En undersøkelse publisert i fagtidsskriftet The American Journal of Epidemiology tok for seg et salmonellautbrudd etter en piknik. Totalt 30 personer hadde spist rester av grillet svinekjøtt som ble varmet opp igjen til utflukten. Ti av dem hadde gjenopphetet maten ved hjelp av mikrobølgeovn. Alle disse ble syke. De resterende 20 personene hadde brukt stekepanne eller tradisjonell ovn til å varme opp kjøttet. Ingen av disse ble smittet.

I en annen studie, publisert i fagtidsskriftet Epidemiological Infections, fikk seks mennesker salmonella etter å ha spist en kyllingrett på en buffet. Maten hadde stått til oppvarming i en 500-watts mikrobølgeovn i hele fem minutter før den ble servert. Det var tydeligvis ikke lenge nok.

Ofte skyldes bakterieproblemene uriktig bruk av mikrobølgeovnen. Altfor mange lar maten stå i ro i mikroen helt til det plinger. Ved å røre eller vende om på maten under oppvarmingen, sørger du for en jevnere varmefordeling - og sikrere tilberedning.

Kilde: New York Times 2007