Forskere har funnet et stoff som kan redusere helserisikoen ved fet mat.

Inntak av polyfenoler sammen med fet mat reduserer forekomsten av skadelige sammensetninger avledet av det usunne fettet i blodplasma hos mennesker, viser en israelsk undersøkelse.

Polyfenoler er en gruppe av kjemiske substanser som finnes naturlig i rødvin, frukt, grønnsaker og andre plantevekster.

Seks menn og fire kvinner spiste tre ulike måltider med fettrike kalkunsnitzler.

Til det første måltidet drakk deltakerne vann. Til det andre måltidet fikk de et glass vin. Snitzelen ble også tilsatt en spiseskje med konsentrert rødvin etter steking. Til det tredje måltidet fikk forsøkspersonene også et glass vin til maten, men denne gangen ble den konsentrerte rødvinen tilsatt snitzelen før steking.

Forskerne tok blod- og urinprøver av deltakerne for å måle nivåene av malondialdehyd (MDA), et naturlig biprodukt som oppstår ved fordøyelse av fett. MDA er blant annet kjent for å øke risikoen for hjerte-karsykdom.

Resultatene viser at nivåene av malondialdehyd var hele fire ganger høyere ved det første måltidet, sammenlignet med de to andre måltidene med polyfenoler. Det samtidige inntaket av rødvin eliminerte nesten all forekomst av MDA i både blod og urin.

Kilde: The FASEB Journal 2008