Er det virkelig farlig å drikke varmt vann fra springen?

Det høres kanskje ut som en gammel myte, men det er faktisk sant: Du bør ikke bruke varmt vann fra springen til verken drikke eller matlaging.

Grunnen til det, er at forurensende stoffer løser seg bedre opp i varmt vann enn i kaldt vann.

Mange hus har vannsystem med rør eller loddemetaller som inneholder bly. En studie fra 2002 publisert i The Journal of Environmental Health viser at mellom 14-20 prosent av den totale blymengden mennesker utsettes for kommer fra tappevann.

Blyforgiftning hindrer signaloverføringer mellom nervetrådene og kan føre til skader på hjerne og nervesystemet. Stoffet blir lettere tatt opp av barn enn voksne, og det kan dermed få alvorlige konsekvenser dersom små barn blir forgiftet.

Risikoen for blyforgiftning fra springvann er imidlertid svært lav. Men for å være på den sikre siden er det alltid best å tappe kaldt vann til drikke og matlaging. Å koke varmt tappevann vil ikke drepe giftstoffene, men kun konsentrere mengden av dem når vannet fordamper.

Vann som står stille i ledninger og armatur vil også få økte konsentrasjoner av bly, men ikke over ti mikrogram per liter, som også er grenseverdien i drikkevannsforskriften. Tappevann i norske hjem inneholder sjelden mer enn et mikrogram bly per liter, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kilder:
The New York Times
Folkehelseinstituttet