Kalorifrie søtningsmidler øker vekten, viser laboratorieundersøkelse.

Kunstige søtningsstoffer uten kalorier forvirrer fordøyelsessystemet og gjør det vanskeligere å kontrollere matinntaket.

Det har forskere ved Purdue University funnet ut.

De sammenlignet hvordan rotter ble påvirket av det kunstige søtningsmiddelet sakkarin i forhold til naturlig druesukker (glukose). Druesukker inneholder like mange kalorier som vanlig sukker, det vil si 15 kalorier per teskje, mens sakkarin er helt uten kalorier.

Rottene ble delt inn i to grupper. Den ene fikk yoghurt søtet med sakkarin, mens den andre fikk yoghurt søtet med druesukker.

Til forskernes overraskelse var det rottene som spiste sakkarinyoghurt som fikk i seg flest kalorier totalt. De åt mer yoghurt, økte vekten og fikk mer kroppsfett.

Forskerne tror årsaken er at den naturlige forbindelsen mellom søt mat og kalorier blir brutt. Det forvirrer fordøyelsessystemet og påvirker kroppens evne til å regulere matinntaket.

Rottene som fikk sakkarin hadde en kaldere kjernetemperatur enn rottene som spiste druesukker. Normalt forbereder fordøyelsessystemet seg på ta i mot søt mat ved å heve kroppstemperaturen. Kunstige søtstoffer utløser ikke denne reaksjonen, som fører til overspising og problemer med å forbrenne kalorier.

Dette kan forklare hvorfor forekomsten av fedme øker til tross for at forbruket av lavkaloriprodukter stiger, mener forskerne.

De understreker imidlertid at resultatene ikke med sikkerhet kan overføres fra rotter til folk før lignende forsøk blir gjort med mennesker.

Kilde: Behavioral Neuroscience 2008